RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Змінює все: вчені зробили несподіване відкриття про чорну діру у Чумацькому шляху

Вчені з'ясували, що чорна діра в центрі Чумацького шляху прокинулась 3,5 млн років тому і породила потужний викид розпеченої плазми, яка сяє на відстані 200 тисяч світлових років.

Про це повідомляє Astrophysical Journal.

"Можна сказати, що ми стали свідками пробудження "сплячої красуні ". Це відкриття радикально змінює наші уявлення про природу і поведінку Чумацького Шляху. Ми завжди думали, що наша Галактика належить до відносно спокійних і неактивних "жителів "космосу. Тепер у нас є вагомі причини вважати, що це абсолютно не так ", - пояснила астроном з університету Сіднея Магда Гульєльмо.

У центрі всіх галактик Всесвіту є одна або декілька надмасивних чорних дір. У центрі Чумацького Шляху знаходиться чорна діра Sgr A * (Стрілець А * - ред.,). На відміну від інших надмасивних чорних дір у прилеглих галактиках, які постійно притягують і поглинають матерію, Sgr A * знаходиться у своєрідній сплячці. Тому, вона не виробляє потужних викидів плазми і залишається непомітною для практично всіх телескопів.

Через це астрономам тільки залишається сперечатися, як виглядає цей об'єкт, коли він в останній раз прокидався і як ці епізоди активності могли впливати на життя Галактики і Сонячну систему.

Гульєльмо і її колеги, спостерігали за двома найбільшими супутниками Чумацького Шляху, Великою і Малою Магеллановою Хмарою і з'ясували, що останнє пробудження Sgr A * відбулося всього 3,5 млн років тому.

Нагадаємо, що Велика і Мала Магелланові Хмари являють собою карликові галактики неправильної форми, віддалені від нас приблизно на 200 тисяч світлових років.

Як повідомляв "Апостроф", у космічному агентстві США створили комп'ютерну симуляцію, яка показує, як надмірна сила тяжіння чорної діри спотворює світло і деформує її зображення.