RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вчені помітили в центрі Галактики дивні переміщення: що це може бути

Астрофізики Національної астрономічної обсерваторії Японії виявили незвичайні рухи газових хмар поблизу центру Чумацького шляху, які можуть свідчити про існування там чорної діри проміжного класу.

Дослідження японських вчених було опубліковано у виданні Astrophysical Journal.

Вивчаючи рух високошвидкісних хмар газу в центрі нашої галактики, астрофізики прийшли до висновку, що газопилова хмара HCN-0.085-0.094 обертається навколо об'єкта з розрахунковою масою близько 10 000 сонячних мас. Однак зафіксувати цей об'єкт, який може бути чорною дірою проміжного класу, вченим не вдається.

Науці відомо про чорні діри або "мізерної" маси - як кілька десятків Сонць, або про надмасивні (від 100 000 сонячних мас і вище). Переважно вони розташовані в центрах галактик. Чорні діри з масою від 1000 до 100 000 мас Сонця поки не виявлені, і частина вчених вважає, що їх не існує.

Загадковий об'єкт в цьому регіоні Галактики - вже п'ятий кандидат в проміжні чорні діри, виявлений за останні роки.

Як повідомляв "Апостроф", група дослідників з Канади і Німеччини повідомила про виявлення нової чорної діри, яка суперечить загальній теорії відносності Альберта Ейнштейна і підтверджує припущення про випромінюванні Хокінга.