RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Під поверхнею Місяця знайшли залишки планети, що налетіла на Землю мільярди років тому

Команда професора Університету Нью-Мексико (США) Еріка Кано, вивчивши зразки, зібрані на різних ділянках поверхні Місяця, виявила вказівку на те, що під нею можуть ховатися залишки стародавньої планети Тейя, зіткнення якої з Землею привело до появи супутника.

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Geoscience

Згідно з популярною сьогодні "ударною" гіпотезою, вважається, що близько 4,5 мільярда років тому на Землю налетіло небесне тіло розмірами приблизно з Марс. Згодом удару частина уламків від зіткнення нашої планети з небесним тілом, яке назвали Тейя, було викинуто в космос, з часом з неї сформувався Місяць.

За розрахунками вчених, Місяць повинен на 70-90 відсотків складатися з речовини, що залишилася від Тейї. Дослідження американських вчених підтвердило, що речовина з різних ділянок поверхні супутника характеризується різним ізотопним складом.

Команда професора Університету Нью-Мексико Еріка Кано (Erick Cano) вивчила невеликі зразки, зібрані на різних ділянках поверхні супутника - від темних базальтових "морів" до пластів, піднятих з глибини давно затихлими вулканічними процесами. Ретельний аналіз показав, що чим глибше формувалася порода, тим більше важких ізотопів кисню вона містить - і тим сильніше відрізняється від земних порід.

Вчені припускають, що така різниця можлива в тому випадку, якщо зовнішні шари Місяця утворилися з перемішаного розплаву Землі і планети, яка її вдарила, однак під цією "корою" збереглося речовина древньої Тейї.

Підвищена кількість важких ізотопів може вказувати на те, що Тейя сформувалася на більш далекій від Сонця орбіті. Підтвердити висновки вчених можуть нові пілотовані місії на Місяць, які доставлять нові зразки для більш точного аналізу.

Як повідомляв "Апостроф", британські астрономи відкрили в сузір'ї Зайця планету, яка здійснює один оберт навколо зірки NGTS-10 за рекордні 18 годин.