RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Ми живемо в "пустелі": вчені розкрили одну з головних загадок Всесвіту

Загадка швидкості розширення Всесвіту - одна з найбільших проблем сучасної фізики, однак дослідник Лукас Ломбрізьо з Женевського університету (Швейцарія) запропонував несподіване і досить витончене її рішення.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Naked science".

Проблем зі швидкістю розширення Всесвіту полягає в тому, що по одному методу вимірювання вона виходить однієї, по іншому - зовсім інший. З фізичної точки зору так бути не може. Нова робота стверджує, що насправді проблема цілком вирішувана. Досить припустити, що наша частина Всесвіту з якоїсь невідомої причини вкрай збіднена матерією.

Лукас Ломбрізьо звернув увагу на те, що для розрахунків швидкості розширення Всесвіту по реліктовому випромінюванню використовується припущення, що матерія (скупчення галактик) в просторі розподілена рівномірно.

Тим часом, на сьогодні це скоріше гіпотеза, ніж доведений науковий факт. Дійсно, більшість вчених вважає, що на великих масштабах такий розподіл має бути рівномірним. Але спостережних фактів за цією переконаністю поки немає.

Дослідник у своїй статті в розрахував такий варіант будови Всесвіту, коли Галактика, в якій ми живемо, знаходиться всередині міхура діаметром в чверть мільярда світлових років. Причому щільність матерії всередині нього вдвічі нижче, ніж зовні. За його розрахунками, гравітаційний вплив матерії всередині цієї "пустелі" на пролітає через неї випромінювання буде помітно слабкіше, ніж в разі Всесвіту без "міхурів".

В результаті реліктове випромінювання з раннього Всесвіту буде доходити до Землі помітно спотвореним за своїми параметрами. У земного спостерігача буде складатися відчуття, що Всесвіт розширюється повільніше, ніж вона це робить насправді. Тобто швидкість її розширення за наднових ближче до істини, а по реліктовому випромінюванню - занижена.

Як раніше повідомляв "Апостроф", вчені виявили в космосі свідоцтва колосального вибуху, сила якого в п'ять разів більше найпотужнішого з зафіксованих до цього.