Вчені з Трініті-коледжу в Дубліні (Ірландія) заявили, що вітамін D може бути корисний для літніх людей під час пандемії коронавірусу, так як він знижує ймовірність захворювання інфекціями респіраторного типу.
Стеження за кожним і смертельне "цунамі": як коронавірус атакує світ і Україну (оновлюється)
Про це повідомляє NewsTalk.
Дослідження підкреслює ключову роль вітаміну D в імунній відповіді організму на інфекцію.
За словами вчених, вітамін D є "потужним імуностимулюючим мікроелементом" і особливо важливий для людей старше 70 років. Він грає важливу роль у профілактиці респіраторних інфекцій, скороченні використання антибіотиків і посиленні реакції імунної системи на інфекції.
Вітамін D виробляється в шкірі під впливом сонця від 10 до 15 хвилин на день, але навіть влітку отримання його достатньої кількості може представляти проблему через хмарний покрив, дощову погоду і нестачу сонячного світла.
Дефіцит можна виправити шляхом адекватного споживання їжі і добавок - вітамін D міститься в таких продуктах, як яйця, печінка і жирна риба (лосось або скумбрія), а також у збагачених продуктах, таких як злаки і молочні продукти.
Відзначається, що в ході дослідження вітамін D знизив ризик респіраторних інфекцій у половини у людей, які вживали добавки, але точний його вплив на ризик зараження COVID-19 ще не встановлено, вивчення триватиме.
Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені заявили про нові симптоми коронавірусу - спочатку можуть з'являтися не лихоманка і кашель, як вважалося раніше, а головний біль, запаморочення і розгубленість.