RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Вчені розкрили таємницю "живих" каменів в Румунії - вражають химерною формою: фото

Дослідники представили основну версію походження сотні "живих" каменів (тровантов) - опуклих валунів дивної "органічної" форми, з околиць міста Костешти, Румунія. Як вважають вчені, вони могли утворитися внаслідок високої сейсмічної активності в період пізнього міоцену - близько 6 млн років тому.

Про це повідомляє Science Alert.

Як наголошується в свіжих дослідженнях, трованти представляють собою певний тип конкреції - породи, зв'язаної вапняковим цементом. Своїм хімічним складом трованти не відрізняються від породи поблизу, це і стало основою для нового дослідження. Вчені припускають, що форми сфероїдів були сформовані тривалою сейсмічною активністю в міоцені. Ударні хвилі, які виходять від землі, ущільнювали відкладення і концентрували цемент, щоб сформувати сферичні грудки, що перетворилися потім у трованти.

Місцеві жителі в певний час вважали, що трованти мали здатність рухатися і з цим був пов'язаний ряд міфів цього регіону.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи виявили в Ізраїлі кам'яний інструмент, якому 350 тисяч років. Як вважають вчені, його використовували для подрібнення їжі та інших матеріалів.