RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Гігантські мальки стародавньої акули пожирали яйця в утробі своєї матері

Вчені з Університету Де Поля в Чикаго (США) за допомогою сканування скам'янілих хребців вимерлих гігантських акул виду мегалодон (Otodus megalodon) встановили, що у цих морських хижаків народжувалися мальки довжиною 2-2,5 метра - більше, ніж зріст більшості людей.

Результати дослідження американських палеонтологів опубліковано в Historical Biology.

Передбачається, що мегалодони населяли Світовий океан в проміжку від 3 до 20 мільйонів років тому. Раніше було відомо, що титанічні тварини досягали розміру понад 15 метрів, проте досі вчені не мали інформації про новонароджених мальків цього хижака.

Вивчивши хребці мегаладона, які зберігаються в природничому інституті в Бельгії, професор палеобіології з Університету Де Поля в Чикаго м.Кеншен Шімада і його команда прийшли до висновку, що при народженні він був довжиною два метри. За оцінками вчених, хребці шириною 15 см належали 9-метровому мегалодону.

За "смугами росту" на хребцях, які вказують на вік тварин подібно до річних кілець на стовбурах дерев, було встановлено, що цей мегалодон загинув у віці 46 років, а в середньому його довжина за рік збільшувалася на 16 см.

З огляду на величезний розмір новонародженого мегалодона, вчені припустили, що ці гігантські акули, подібно до деяких інших сучасних видів, харчувалися в утробі матері невилупленими яйцями. Дорослі мегалодони полювали на морських ссавців - стародавніх дельфінів, китів і морських левів.

Причинами зникнення мегалодону називають зміни клімату, зокрема, зниження температури води, що призвело до скорочення придатних для існування місць і зменшення кількості їжі. Крім того, вони могли не витримати конкуренції з більш швидкими морськими тваринами, які краще адаптувалися до змін.

Як повідомляв "Апостроф", раніше британські вчені реконструювали мозок динозавра і дізналися про спосіб його життя мільйони років тому.