RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені виявили "невидимого вбивцю" в живих організмах - може бути небезпечнішим за Covid-19

Наша їжа, косметика та одяг можуть бути наповнені невидимими вбивцями, які не відображені у списках інгредієнтів, однак вони можуть бути більш небезпечними, ніж COVID-19. Йдеться про невидимий і часто непомітний світ наноматеріалів.

Дослідження міжнародної групи вчених опубліковане в журналі Nature Communications.

Міжнародна група дослідників розробила новий метод відстеження наноматеріалів по всьому водному харчовому ланцюгу - від мікроорганізмів до крові та тканин риб.

"Ми виявили, що наноматеріали міцно зв'язуються з мікроорганізмами, які є джерелом їжі для інших організмів, і це шлях, яким вони можуть потрапити в наш харчовий ланцюжок", - пояснив д-р Фазель Моних з Університету Східної Фінляндії.

Вчені дійшли висновку, що потрапляючи в організм, наноматеріали можуть змінювати свою форму і розмір і перетворюватися на більш небезпечний матеріал, який легко проникає в клітини і поширюється в інші органи.

"Розглядаючи різні органи організму, ми виявили, що наноматеріали, як правило, накопичуються в головному мозку", - попередив д-р Моних.

Наноматеріали настільки малі, що їх важко виміряти - кількість їх у будь-якому даному організмі неможливо визначити за їх масою, що є стандартним методом вимірювання інших хімічних речовин для регулятивних цілей.

Висновки дослідників підкреслюють важливість оцінки ризику наноматеріалів перед тим, як їх ввести у споживчі товари у великих кількостях.

"Можливо, ви вже використовуєте наноматеріали у своїх продуктах харчування, одязі, косметичних продуктах тощо, але ви все ще не бачите жодної згадки про них у списку інгредієнтів. Чому? Тому що вони все ще не регулюються і тому, що вони настільки малі, що ми просто не можемо виміряти їх, як тільки вони будуть у ваших продуктах ", - додав доктор Моних.

За словами вчених, наявність наноматеріалів вже зовсім скоро може стати глобальною проблемою, яка потребує негайного вирішення.

Як повідомляв "Апостроф", група експертів знайшла мінерал ярозит, раніше його знаходили на Червоній планеті. Цей мінерал був знайдений глибоко в льодах Антарктиди. Вчені впевнені в тому, що такі мінерали часто можна зустріти на Марсі.