RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені заявили про дивовижну знахідку в скелях віком 3,5 млрд років - змінює всі уявлення: фото

У стародавніх скельних утвореннях в Австралії вчені виявили органічні молекули, що є першим докладним доказом існування ранніх хімічних інгредієнтів, які могли лежати в основі первісних мікробних форм життя на Землі.

Про це розповідає Science Аlert.

Відкриття, зроблене в формації Дрессер віком 3,5 мільярда років в кратоні Пілбара в Західній Австралії, доповнює великий масив досліджень, що вказують на давнє життя в цій частині світу, яка є одним з двох незайманих оголених родовищ.

У новому дослідженні, вчені з Німеччини в покладах бариту - мінералу, що утворився в результаті різних процесів, включаючи гідротермальні явища, виявили біологічно значущі органічні молекули.

Як розповів геобіолог Хельге Місбах з Кельнського університету в Німеччині, барити пахнуть тухлими яйцями. Це - хімічно стабільний мінерал, здатний зберігати рідини і гази всередині породи протягом мільярдів років.

"Таким чином, ми підозрювали, що вони містять органічний матеріал, який міг служити поживними речовинами для раннього мікробного життя", - пояснив він.

Використовуючи ряд методів для аналізу зразків бариту - включаючи газову хроматографію-мас-спектрометрію, мікротермометр і аналіз стабільних ізотопів, дослідники виявили те, що вони описують як "інтригуючу різноманітність органічних молекул з відомою або підозрюваною метаболічною значимістю".

Серед них були органічні сполуки оцтова кислота і метантіол, а також численні гази, включаючи сірководень, які могли мати биотическое або абиотическое походження.

Хоча неможливо бути впевненим в точних зв'язках, безпосередня близькість цих включень в баритовой породі і сусідніх органічних наростів, званих строматолітами, передбачає, що стародавні хімічні речовини, колись переносяться всередині гідротермальних флюїдів, могли вплинути на первісні мікробні спільноти.

Як повідомляв "Апостроф", группа експертів знайшла мінерал ярозит, раніше його знаходили на Червоній планеті. Цей мінерал був знайдений глибоко в льодах Антарктиди. Вчені впевнені в тому, що такі мінерали часто можна зустріти на Марсі.