RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Вчені зробили цікаве відкриття про священних стародавніх курей: фото

Тисячі років тому, за часів Залізного віку, римського і саксонського періодів, кури жили значно довше, ніж зараз, тому що люди вважали їх священними створіннями, а не їжею.

Про це повідомляє Рhys.org.

Фахівці розробили перший надійний метод визначення віку птиці, що жила тисячі років тому. Їх дослідження показують, що вони дожили до похилого віку і використовувалися для ритуальних жертвоприношень або півнячих боїв, а не для виробництва м'яса чи яєць.

Підрахувати вік останків птахів складно, тому що методи, використовувані для ссавців, такі як сплавлення кісток і стирання зубів, недоступні. Дослідники розробили новий метод, заснований на розмірі передплюсневої шпори, яка розвивається на нозі дорослих півників.

Новий метод був випробуваний на сучасних птахах відомого віку, а потім застосований до стародавніх зразків. Це дозволило експертам реконструювати демографію домашньої птиці від залізного віку до раннього Нового часу в Британії, щоб виявити зміни у взаєминах між людьми і птахами.

З 123 проаналізованих кісток залізного віку, римських і саксонських кісток понад 50% належали птахам старше двох років, а близько 25% - більше трьох років.

"Дослідження підтверджує особливий статус цих рідкісних і високо цінних (в ті часи - "Апостроф") птахів, показуючи, що з залізного віку до саксонського періоду вони переживали період своєї статевої зрілості. Більшість з них доживали до року, а багато досягали віку двох, трьох і чотирьох років", - пояснив доктор Шон Доерті з Університету Ексетера, який керував дослідженням.

Як повідомляв "Апостроф", в Афінах (Греція) під підлогою класичної комерційної будівлі Агори, яке використовувалася стародавніми майстрами, виявили керамічну посудину віком 2 300 років, наповнену кістками курчати. Ймовірно, вона була частиною стародавнього прокляття, яке паралізувало і вбило 55 осіб в древніх Афінах.