RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

​В Турции впервые испытали летающую машину с искусственным интеллектом: фото

Поки у Швеції випробовували електролітак-маршрутку, турецька компанія Baykar Makina теж випустила експериментальну модель літаючої електромашини.

Про це повідомляє телеканал "Дім".

Гендиректор компанії Халюк Байрактар розповів, що перша модель називається Cezeri ("Джезері"), за іменнм одного з творців автоматичної техніки, який жив у цьому регіоні багато років тому.

Електромашина Cezeri Фото: Будинок

"Ми продовжуємо працювати над її удосконаленням. Управління буде здійснюватися автоматичною системою з використанням штучного інтелекту. Зараз батареї вистачає на півгодини роботи, тому нам є над чим попрацювати", - сказав Байрактар.

Електромашина Cezeri Фото: Будинок

За його словами, на першому місці при розробці стоїть питання безпеки.

Електромашина Cezeri Фото: Будинок

"Тут багато контролюючих систем, які забезпечують безпечне пересування", - запевнив він.

Електромашина Cezeri Фото: Будинок

У вересні 2020 року "Джезері" здійснила перший політ. За розрахунками компанії, протягом 5-10 років "літаючі машини" вже надійдуть в продаж. А Байрактар впевнений, що людство буде поступово переходити на такий вид транспорту.

Пульт управління електромашин Cezeri Фото: Будинок

Нагадаємо, британська компанія Vertical Aerospace з Брістоля працює над створенням парку літаків з електричним приводом вертикального зльоту і посадки в рамках проекту вартістю 4 млрд доларів. Повітряні судна планують використовувати як повітряне таксі.