RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

У Туреччині знайшли найдавнішу мозаїку - її вік понад 3 тисячі років: фото

У Туреччині в районі Йозгат археологи виявили мозаїку розміром 3х7 метрів з 3 147 каменів, якій 3 500 років, а раніше барвисту мозаїку віком 1 600 років знайшли в Ізраїлі.

Про це пише Аrkeolojik Нaber.

Хоча мозаїка дуже примітивна, її цінність тому, що це - найдавніша і ймовірно, перша мозаїка, створена людьми.

"У ході наукових досліджень було встановлено, що знайдена мозаїка є першою мозаїкою в історії світу. Той факт, що це перша мозаїка, також видно по структурі мозаїки, тому що вона дуже примітивна. Ми плануємо використовувати це місце для туризму", - розповів директор Йозгату з культури та туризму Хусейн Чіфтчі.

Своєю чергою викладач Пізанського університету та керівник відділу розкопок доктор Анаклет Д'Агостіно уточнив, що знайдена мозаїка відноситься до 1500 року до нашої ери.

"Вона поєднує в собі структуру хетського періоду. Ми знаємо схожі мозаїки в Греції, але ми думаємо, що мозаїка тут старша, ніж там", - зазначив він.

Як розповідав "Апостроф", раніше експерти з Тулузького університету Жана Жореса виявили у французькому департаменті Альє скарб артефактів 800 м до н.е . Він включає в себе прикраси, сільськогосподарські інструменти, зброю та частини колісниць.