RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Археологи знайшли останки дівчини часів гунів - була у царському одязі: фото

Під час розкопок у Казахстані археологи знайшли поховання дівчини, на якій було царське вбрання. Вона була похована в V-VI століттях нашої ери, але могилу згодом потривожили грабіжники.

Як пишуть у журналі Археологія, етнографія та антропологія Євразії, археологи знайшли на місці поховання череп дівчини та інші предмети.

Дослідники вважають, що вона була іноземкою та належала до кочової еліти. Могилу знайшли в каньйоні Каракабак, де раніше було знайдено стародавнє городище, біля якого групами (від 3 до 20) розташовуються кам'яні споруди гунно-сарматського часу.

Поховальна споруда являє собою кургановидну кучу із шматків вапняку та кременю діаметром близько шести метрів. У ній археологи знайшли кілька людських кісток, пряслице, а також золоту обкладку дерев'яної поясної пряжки.

Саму дівчину поховали у витягнутому на спині положенні, а голова була розташована на північ. У могилі знайшли залишки головного убору, які включали 40 дрібних бляшок, бляшки-личини та золоту сережку.

У районі ніг знайшли золоті тиснені обкладки та пластинчасті наконечники. Також там була половинка бронзового дзеркала, розсип намистин та бус, пряслице і наконечник дротика. На думку вчених, метою грабіжників був череп дівчини, оскільки золоті артефакти та інші кістки збереглися.

Усього там знайшли 64 круглі золоті бляшки діаметром 12–14 міліметрів, дві малі личини із зображенням людських облич, а також одна велика личина діаметром 58 міліметрів. Такі речі створювали спеціально для похоронного ритуалу і не використовувалися у побуті. Налобну пов'язку з прикрасами було виконано як діадему, тобто знака царської гідності. Такі можна побачити на портретах римських та візантійських імператорів.

Нагадаємо, що стало відомо про топ-10 археологічних відкриттів 2021 року.