RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Ідеї корисних перекусів: що дати дитині до школи і чого не повинно бути в ланч-боксі

Більшість школярів, які не відвідують їдальню, носять із собою на уроки так званий ланч-бокс. Тому перед початком нового навчального року в батьків виникає питання: що покласти контейнер для їжі дитині, яка проводить у навчальному закладі близько восьми годин на день, щоб це було корисно та ситно.

Сайт learning пропонує декілька ідей корисних перекусів для дітей, які гризуть граніт науки.

Фрукти

У раціоні дитини обов’язково мають бути присутніми сезонні фрукти, які містять максимум вітамінів та корисних мікроелементів, необхідних для підтримки імунітету. В зимовий період надавайте перевагу хурмі, гранату, ківі та цитрусовим (апельсини, мандарини, грейпфрут). Завжди актуальними є банани та яблука солодких сортів, адже кислі подразнюють слизову оболонку шлунка й підвищують апетит.

Фрукти бажано помити та порізати. Нарізані плоди з’їдаються дітьми з більшим бажанням, ніж цілі, бо малюкам так зручніше.

Овочі

Найкраще підійдуть для їжі в школі морква, огірки, солодкий перець, варений буряк та запечена цвітна капуста. Можна нарізати овочі соломкою чи зробити канапки на зубочистках з власноруч зробленим соусом.

Горіхи та насіння

Джерелом важливих для організму жирів і амінокислот та чудовою енергетичною "підзарядкою" для мозку є горіхи. Школярам можна давати підсушені фундук, волоські горіхи, кеш’ю та мигдаль.

Корисним для школярів є соняшникове чи гарбузове насіння, які містять велику кількість вітамінів і мінералів. Утім, воно повинно бути очищеним від шкаралупи.

Сухофрукти

Сушені яблука, груші, курага, родзинки і чорнослив багаті мікроелементами та вітамінами. Сухофрукти відмінно регулюють роботу травної системи і є найкращим замінником солодощів. Дітям можна давати жменьку промитих і висушених плодів або ж приготувати з них домашні цукерки, з додаванням горіхів.

Цільнозернові хлібці

Важливо, щоб в складі житніх, гречаних, кукурудзяних або рисових хлібців не було дріжджів і борошна вищого сорту. У цільнозернових хлібцях залишається багато вітамінів та мінералів зернової оболонки, які у складі звичайного борошна відсутні.

Домашня випічка

Приготовлені вдома кекси, вівсяне печиво, пироги, сирні запіканки стануть хорошою заміною магазинних булочок. У них можна покласти більше начинки, а тісто зробити тоншим. Хорошими варіантами начинки є сир із зеленню, рис із яйцем, овочеві суміші, свіжі або заморожені ягоди.

Але навіть така випічка не має бути присутньою в ланч-боксі школяра кожен день, максимум два рази на тиждень.

Бутерброди

Школяру можна робити канапки та сендвічі. Вони можуть бути солодкими чи солоними. Для останніх у якості начинки можна обрати твердий сир, скибочки вареного курячого м’яса або риби, сиров’ялену шинку. З бутербродами обов’язково треба давати дитині овочі. Це можуть бути скибочки огірка, перцю, різноманітна зелень.

Гранола

Гарною альтернативою покупним солодким батончикам є гранола — традиційний американський снек. Краще робити її самостійно, щоб бути впевненими в якості інгредієнтів. Для приготування граноли потрібно до основи з вівсяних пластівців додати шматочки сухофруктів, родзинки, шоколадну крихту, горіхи, рисові кульки, насіння льону тощо. Підсушити отриману масу в духовці й залити теплим медом, щоб плитка схопилася.

Напої

Необхідно давати дитині в школу й просту чисту воду. І лише іноді можна замінити її компотом, соком домашнього приготування або ж неміцним чаєм.

Шеф-кухар та кулінарний експерт Євген Клопотенко, який реформує шкільне харчування в українських школах, пропонує такі варіанти корисних та швидких перекусів:

1 перекус — нарізані соломкою (смужками) свіжі селеру та моркву збризнути декількома краплями оливкової олії й лимону та додати трішки спецій (орегано). За бажанням можна також зробити соус "Тапенад", що складається з подрібнених в блендері оливок і маслин (в рівних пропорціях).

2 перекус (солодкий) — скласти в ланч-бокс окремими шарами нарізані свіжі грушу (смужками) й гарбуз (тоненькими слайсами). Посипати цукровою пудрою й додати трішки сухофруктів .

3 перекус — подрібнити в блендері волоські горіхи з додаванням невеликої кількості олії та солі. Викласти отриману горіхову пасту на лаваш або хліб та додати свіжі томати.

Клопотенко запевняє, що ці страви обов’язково сподобаються школярам і дозволять заощадити час вранці. А тим батькам, чиї діти відмовляються їсти овочі, він радить мотивувати малюка власним прикладом.

Що не варто давати дитині до школи?

1. Снеки, у виробництві яких були використані сіль і підсилювачі смаку (чіпси, сухарики, шоколадні батончики тощо);

2. Газовану воду, магазинну випічку та цукерки.

3. Молочні та м’ясні продукти, що можуть швидко зіпсуватися (сирки, йогурт, варену ковбасу).

4. Ковбасні вироби та сосиски, адже в їхньому складі наявна велика кількість хімічних сполук (підсилювачі смаку, ароматизатори, консерванти), що повільно руйнують слизову оболонку шлунка дитини.

Нагадаємо, раніше ми писали, де в Україні точно не підуть до школи з 1 вересня.