Більшість школярів, які не відвідують їдальню, носять із собою на уроки так званий ланч-бокс. Тому перед початком нового навчального року в батьків виникає питання: що покласти контейнер для їжі дитині, яка проводить у навчальному закладі близько восьми годин на день, щоб це було корисно та ситно.

Сайт learning пропонує декілька ідей корисних перекусів для дітей, які гризуть граніт науки.

Фрукти

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

У раціоні дитини обов’язково мають бути присутніми сезонні фрукти, які містять максимум вітамінів та корисних мікроелементів, необхідних для підтримки імунітету. В зимовий період надавайте перевагу хурмі, гранату, ківі та цитрусовим (апельсини, мандарини, грейпфрут). Завжди актуальними є банани та яблука солодких сортів, адже кислі подразнюють слизову оболонку шлунка й підвищують апетит.

Фрукти бажано помити та порізати. Нарізані плоди з’їдаються дітьми з більшим бажанням, ніж цілі, бо малюкам так зручніше.

Овочі

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Найкраще підійдуть для їжі в школі морква, огірки, солодкий перець, варений буряк та запечена цвітна капуста. Можна нарізати овочі соломкою чи зробити канапки на зубочистках з власноруч зробленим соусом.

Горіхи та насіння

Джерелом важливих для організму жирів і амінокислот та чудовою енергетичною "підзарядкою" для мозку є горіхи. Школярам можна давати підсушені фундук, волоські горіхи, кеш’ю та мигдаль.

Корисним для школярів є соняшникове чи гарбузове насіння, які містять велику кількість вітамінів і мінералів. Утім, воно повинно бути очищеним від шкаралупи.

Сухофрукти

Сушені яблука, груші, курага, родзинки і чорнослив багаті мікроелементами та вітамінами. Сухофрукти відмінно регулюють роботу травної системи і є найкращим замінником солодощів. Дітям можна давати жменьку промитих і висушених плодів або ж приготувати з них домашні цукерки, з додаванням горіхів.

Цільнозернові хлібці

Важливо, щоб в складі житніх, гречаних, кукурудзяних або рисових хлібців не було дріжджів і борошна вищого сорту. У цільнозернових хлібцях залишається багато вітамінів та мінералів зернової оболонки, які у складі звичайного борошна відсутні.

Домашня випічка

Приготовлені вдома кекси, вівсяне печиво, пироги, сирні запіканки стануть хорошою заміною магазинних булочок. У них можна покласти більше начинки, а тісто зробити тоншим. Хорошими варіантами начинки є сир із зеленню, рис із яйцем, овочеві суміші, свіжі або заморожені ягоди.

Але навіть така випічка не має бути присутньою в ланч-боксі школяра кожен день, максимум два рази на тиждень.

Бутерброди

Школяру можна робити канапки та сендвічі. Вони можуть бути солодкими чи солоними. Для останніх у якості начинки можна обрати твердий сир, скибочки вареного курячого м’яса або риби, сиров’ялену шинку. З бутербродами обов’язково треба давати дитині овочі. Це можуть бути скибочки огірка, перцю, різноманітна зелень.

Гранола

Гарною альтернативою покупним солодким батончикам є гранола — традиційний американський снек. Краще робити її самостійно, щоб бути впевненими в якості інгредієнтів. Для приготування граноли потрібно до основи з вівсяних пластівців додати шматочки сухофруктів, родзинки, шоколадну крихту, горіхи, рисові кульки, насіння льону тощо. Підсушити отриману масу в духовці й залити теплим медом, щоб плитка схопилася.

Напої

Необхідно давати дитині в школу й просту чисту воду. І лише іноді можна замінити її компотом, соком домашнього приготування або ж неміцним чаєм.

Шеф-кухар та кулінарний експерт Євген Клопотенко, який реформує шкільне харчування в українських школах, пропонує такі варіанти корисних та швидких перекусів:

1 перекус — нарізані соломкою (смужками) свіжі селеру та моркву збризнути декількома краплями оливкової олії й лимону та додати трішки спецій (орегано). За бажанням можна також зробити соус "Тапенад", що складається з подрібнених в блендері оливок і маслин (в рівних пропорціях).

2 перекус (солодкий) — скласти в ланч-бокс окремими шарами нарізані свіжі грушу (смужками) й гарбуз (тоненькими слайсами). Посипати цукровою пудрою й додати трішки сухофруктів .

3 перекус — подрібнити в блендері волоські горіхи з додаванням невеликої кількості олії та солі. Викласти отриману горіхову пасту на лаваш або хліб та додати свіжі томати.

Клопотенко запевняє, що ці страви обов’язково сподобаються школярам і дозволять заощадити час вранці. А тим батькам, чиї діти відмовляються їсти овочі, він радить мотивувати малюка власним прикладом.

Що не варто давати дитині до школи?

1. Снеки, у виробництві яких були використані сіль і підсилювачі смаку (чіпси, сухарики, шоколадні батончики тощо);

2. Газовану воду, магазинну випічку та цукерки.

3. Молочні та м’ясні продукти, що можуть швидко зіпсуватися (сирки, йогурт, варену ковбасу).

4. Ковбасні вироби та сосиски, адже в їхньому складі наявна велика кількість хімічних сполук (підсилювачі смаку, ароматизатори, консерванти), що повільно руйнують слизову оболонку шлунка дитини.

Нагадаємо, раніше ми писали, де в Україні точно не підуть до школи з 1 вересня.