RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Дві статі вже не потрібні: вчені вперше створили ембріон без сперматозоїду і яйцеклітини

Вчені Кембриджського університету виростили ембріон миші зі стовбурових клітин, без участі сперматозоїдів і яйцеклітин. Синтетичний ембріон проіснував лише вісім днів.

Як інформує ВВС, натомість дослідники отримали інформацію, яка допоможе краще зрозуміти розвиток людини та вивчити причини невдалої вагітності.

Дослідники з Кембриджського університету та Каліфорнійського технологічного інституту опублікували свої результати у журналі Nature. Аналогічні дослідження нещодавно оприлюднили науковці з Ізраїлю. Але британські автори зазначають, що їхню роботу рецензували майже рік, ще до того, як ізраїльський матеріал представили для публікації. Також вони стверджують, що їхня модель на сьогодні складніша, ніж будь-яка інша.

Авторка дослідження, професорка Кембриджського університету та Каліфорнійського технологічного інституту Магдалена Зерницька-Гетц підкреслила, що це дійсно перша модель, яка дозволяє вивчати розвиток мозку в контексті всього ембріона, що розвивається.

Протягом останнього десятиліття команда вивчала ранні стадії вагітності, але багато з них приховані від очей в утробі матері. Тому імітуючи в лабораторії природні процеси, вчені підготували культури трьох основних типів ембріональних стовбурових клітин мишей та зібрали з них конструкцію, яка повторює ембріон на перших стадіях розвитку та помістили в живильне середовище, аналогічне утробі самиці миші.

У підсумку ембріон отримав мозок, серце та всі компоненти, необхідні для роботи тіла. Вчені отримали можливість зрозуміти, чому так багато вагітностей закінчуються викиднями та як можна запобігти цьому.

Наразі дослідники планують підтримувати розвиток синтетичних ембріонів ще довше, що важко зробити без створення штучної плаценти. Їхня мета полягає у тому, щоб випробувати свою методику на людині, але британське законодавство дозволяє вивчати людські ембріони в лабораторії лише до чотирнадцятого дня розвитку. Щодо ж синтетичних ембріонів жодних правил немає.

Нагадаємо, вчені змогли виростити у жаби ампутовану ногу.