RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Робот зі штучним інтелектом придумав, як видобувати кисень на Марсі: людям знадобилося б 2 тисячі років

У наукових лабораторіях Китаю створили робота-хіміка, обладнаного штучним інтелектом, який автономно розробив каталізатор для виробництва кисню з мінералів, знайдених у марсіанських метеоритах. Цей інноваційний процес може стати ключовим елементом забезпечення астронавтів киснем під час їхньої майбутньої місії на Червону планету.

Про це йдеться у матеріалі "Nature Synthesis".

Один з учасників наукового дослідження з Китайського науково-технічного університету, спільно з колегами розробив повністю автоматизованого робота-хіміка. Використовуючи потужний лазер, він провів аналіз хімічного складу п'яти марсіанських метеоритів, виявлених на Землі. Під час дослідження було виявлено наявність шести елементів у значних кількостях: залізо, нікель, кальцій, магній, алюміній та марганець. Всі ці елементи існують і на Землі, проте їх не використовують для отримання кисню, оскільки існують більш ефективні методи.

"Ці шість елементів не найкраще підходять для такого типу каталізаторів, і це обмежує їхню продуктивність, але це те, що є на Марсі", – пояснив науковець.

Читайте також: ChatGPT врятував дитину – як штучний інтелект поставив правильний діагноз

За його словами, якби такі дослідження робилися вручну людьми безперервно, витрачаючи на кожен раунд тестування принаймні 5 годин, на визначення кращих комбінацій елементів для виробництва кисню, могло б піти понад 2000 років. Адже власне комбінацій існує понад 3,7 мільйона.

Проте робот використовував штучний інтелект, який визначив оптимальну комбінацію елементів для створення найефективнішого каталізатора для виробництва кисню. Після цього він виготовив і протестував понад 200 різних каталізаторів, використовуючи сировину у вигляді соляного розчину та вуглекислого газу. На виконання всього дослідження роботу знадобилося лише 2 місяці.

ШІ-хімік досягнув своїх результатів, використовуючи лазери для аналізу складу марсіанських руд замість звичайних очей. Він передавав отримані дані до свого "мозку" для подальшої обробки. ШІ успішно створив робочу модель каталізатора, яка здатна стабільно виробляти кисень при температурі Марса -37 градусів без видимої деградації. Дослідники стверджують, що всього лише 15 годин сонячного опромінення достатньо для накопичення достатньої концентрації кисню, необхідної для людського виживання.

"У майбутньому люди зможуть створити кисневу фабрику на Марсі за допомогою робота-хіміка. Ця проривна технологія наближає нас на крок до здійснення нашої мрії про життя на Марсі", – прокоментував дослідник.

Раніше ми писали, що штучний інтелект показав, як виглядає оргазм.

  • Вас може зацікавити: