RU  UA  EN

Пʼятниця, 5 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Суспільство

В Ісландії знайшли човен вікінгів і артефакти з Близького Сходу

В Ісландії дослідники виявили кам'яний човен, зроблений вікінгами, та стародавні артефакти Близького Сходу, а також залишки пігменту з Туреччини.

Про це повідомляє "Аrkeonews".

Дослідники зробили унікальну знахідку у печері Суртшеллір. За їхніми словами, кам'яний човен міг використовуватися для запобігання Раґнароку - кінцю світу в скандинавській мітології.

Читайте також: В Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років

Згідно з результатами дослідження, опублікованими на сайті "Journal of Archaeological Sciencе", ця печера знаходиться поблизу вулкана, що вивергся майже 1100 років тому.

"Наслідки цього виверження, мабуть, були тривожними, створюючи життєві проблеми для поселенців Ісландії, що знову прибули", - стверджується в дослідженні.

З археологічних досліджень стало ясно, що вікінги увійшли до печери незадовго після того, як лава охолола. Саме вони й збудували зі скель споруду у формі човна, який використовували для жертвоприношень. У жертву вони підносили кістки тварин, наприклад овець, кіз, свиней, коней та великої рогатої худоби, спалюючи їх. Вчені вважають, що це могло робитися з метою уникнути Раґнароку.

Вчені пояснюють, що в скандинавській міфології світ закінчиться, коли Сурт, вогняний велетень присутній при створенні світу, уб'є у битві останніх богів, а потім охопить світ полум'ям.

Археологи також спантеличені причиною потрапляння цінних речей з Близького Сходу в печеру. За їхньою версією ці предмети могли потрапити в неї вже пізніше, за допомогою торгових шляхів, якими подорожували вікінги, і які якраз тяглися до Близького Сходу.

Ще одна теорія, чому вікінги приносили жертви та артефакти всередину човна, полягає в тому, що вони мали на меті посилити Фрейра, скандинавського бога миру та родючості, що бореться з Суртом.

Проте невдовзі після ухвалення ісландцями християнства, що сталося близько 1000 років тому, практика зберігання предметів у печері припинилася.

За словами вчених, один з останніх предметів, залишених у печері, це набір терезів, одні з яких у формі християнського хреста. Але попри прийняття християнства, ісландці продовжили асоціювати печеру з кінцем світу. За словами команди дослідників, одна їхня традиція навіть вважає печеру "місцем, де Сатана з'явиться в Судний день".

Вікінги були скандинавськими мореплавцями з Норвеґії, Швеції та Данії, чиї набіги та подальші поселення суттєво вплинули на культуру Європи аж до середземноморських регіонів у 790 - c. 1100 рік нашої ери. Усі вікінги були скандинавами, але не всі скандинави були вікінгами. Термін "Вікінг" застосовувався лише до тих, хто вирушив у море з метою отримання багатства шляхом набігів на інші землі. Більшість скандинавів не були вікінгами, а тих, хто торгував з іншими культурами, називали північними людьми, скандинавами або іншими термінами, що позначають їхнє походження.

Нагадаємо, нещодавно археологи дізналися, для чого вікінги пиляли зуби і деформували черепи.

  • Вас також може зацікавити:

У Британії знайшли скульптуру, віком 1800 років

В Греції розкопали храм богині Артеміди, якому 2,7 тисяч років: знайдені артефакти вразили навіть вчених

Вчені знайшли затонулий корабель “Німезіда”, який зник понад 100 років тому