RU  UA  EN

Неділя, 7 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Новини

6 липня

Всі новини

Перші в історії міста були в Україні, а не в Месопотамії: відкриття перевернуло уявлення вчених

Перші в історії людства міста ймовірно були не в Месопотамії, а на території сучасної України: шість тисяч років тому у Трипіллі вже будували поселення, де могли проживати сотні, чи й тисячі людей разом.

Про це йдеться у матеріалі газета Neue Zürcher Zeitung з посиланням на дослідження археолога Кільського університету Йоганнеса Мюллера.

Читайте також: В Іспанії на давній табличці виявили загадковий алфавіт: фото 2500-річної знахідки

У матеріалі зазначають, що археологи досліджують поселення на території сучасної України, які могли займати 320 гектарів і могли бути домівкою для більш ніж 10 000 людей ще в 4000 році до нашої ери.

Такі висновки були зроблені після дослідження поселень біля сіл Майданецьке, Тальянки та Небелівка: ще 6 тисяч років тому на українській рівнині існували поселення з понад 2 тисячами будинків.

Вчені геомагнітно нанесли на карту низку особливо великих населених пунктів. Нові записи мають набагато вищу роздільну здатність, ніж зроблені ще радянськими вченими у ХХ столітті.

При погляді згори поселення круглі або овальні. Будинки акуратно вишикувались концентричними колами, розбитими через рівні проміжки широкими коридорами. Середина – незабудований простір.

Поселення тут, очевидно, планувалося, ділянки розмічались і поступово забудовувались. Це перші розплановані міста людства, найменші мали розмір близько 30 гектарів.

Вчені зазначають, що будинки були зроблені з дерева та глини. Чи були вони одноповерховими, чи двоповерховими, точно невідомо. Археолог Йоганнес Мюллер порівнює архітектуру трипільських поселень із модульною системою і каже, що вона "нагадує Lego".

Раніше "Апостроф" писав про те, що в Помпеях виявили рідкісну блакитну кімнату з вражаючими фресками.

  • Вас також може зацікавити:

Китайська Теракотова армія зберігала "секрет": які скарби знайшли у таємній похоронній камері

Морські археологи знайшли вантаж найстарішого історичного корабля Англії, що затонув 800 років тому

У Вірменії виявили поховання двох немовлят під Драконовим каменем: знахідка вразила навіть вчених. Фото і відео