RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Експерт роз'яснив, чому Східна Європа не втрутиться у військовий конфлікт з Росією

Голова правління фонду "Ініціатива по дослідженню східноєвропейської безпеки" Максим Хiлько пояснив, чому країни-партнери України не втрутяться у військовий конфлікт з Росією.

Про це Хiлько розповів у коментарі "Апострофу".

Він вважає, що Україні не потрібно шукати альтернативу НАТО, а варто зосередитися на паралельній підготовки до членства та поглиблення регіонального співробітництва. На його думку, необхідно акцентувати увагу на системному співробітництвi, спільних проектах військово-промислового комплексу, регулярних спільних тренуваннях, спільних механізмах оповіщення про загрози і постійних консультаціях.

На думку експерта, таку модель можна побудувати не тільки у відносинах з Польщею та країнами Балтії, але і, наприклад, з Фінляндією, Румунією, Болгарією та Туреччиною.

Разом з тим Хiлько зазначає, що таке регіональне співробітництво не може повноцінно замінити членство в НАТО, оскільки навіть сукупна військова міць країн Східної Європи непорівнянна з військовою машиною Росії, і складно розраховувати, що хтось із партнерів буде готовий втрутитися у військовий конфлікт.

"Ніхто з наших більш успішних в плані євроатлантичної інтеграції партнерів не проміняє діючі гарантії НАТО на ілюзорні (принаймні поки що) проекти", — вважає експерт в сфері безпеки.

Докладніше про те, чи є альтернативи НАТО для України, читайте в матеріалі "Апострофа".