RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Військовий експерт вказав на наслідки використання "матері всіх бомб" в КНДР

Російський військовий експерт Павло Фельгенгауер на можливі сумні наслідки скидання на територію КНДР найпотужнішої бомби GBU-43, яку США скинули на підземні укріплення бойовиків терористичної організації "Ісламська держава" в Афганістані.

Про це він написав у своїй колонці на сайті видання "Обозреватель".

"Цю зброю використовують всі, але ніхто особливо цим не хизується. Бо тут є проблеми з міжнародним правом. Існує 3-й протокол до Женевської конвенції 80-го року, який безпосередньо не забороняє її використання повністю, але обмежує використання запальної зброї. Наприклад, її не можна використовувати поблизу цивільного населення та зелених насаджень", - зазначив експерт.

Фельгенгауер нагадав, що першими такі потужні бомби використовували американці у В'єтнамі, щоб розчищати джунглі. Також їх застосовували в Іраку.

"20 штук таких бомб створили більше десяти років тому. Їх дешевше використовувати і утилізувати шляхом скидання, ніж зберігати і проводити технічне обслуговування. Там складна не сама бомба, а система управління та навігація. Утилізувати їх теж коштує грошей, а ось підірвати просто. Ось американці і висадили її в Афганістані, але більше для психологічного ефекту. Трамп почав про це на всю хвалитися, щоб показати який він крутий", - зазначив експерт.

Він підкреслив, що в Кореї цю бомбу використовувати не можна, оскільки вона пристосована для викидання з транспортного літака.

"В польоті нею керують системою наведення. Для Кореї це не підходить, а ось для трамповского піару підходить. Він зрозумів, що війною він зможе досягти багато чого, в тому числі збільшення підтримки навіть серед своїх супротивників. Але такі маленькі переможні війни іноді призводять до сумних результатів", - вважає Фельгенгауер .

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилося відео скидання 13 квітня армією США бомби GBU-43 на підземні укріплення бойовиків ИГИЛ в афганській провінції Нангархар.