RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Росію зробили спостерігачем: експерт вказав на важливий момент з розривом іранської ядерної угоди

Рішення щодо майбутнього ядерної угоди з Іраном, про розірвання якої заявив президент США Дональд Трамп, є складним для Російської Федерації.

Про це в статті для "Апострофа" пише доцент Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка Віктор Константинов.

За його словами, на відміну від європейців, готовність Москви протидіяти американцям ніяких питань не викликає. Російське керівництво також надає політичну підтримку Тегерану, але є кілька серйозних застережень.

"Фактично для Росії розвал угоди може принести тільки один потенційний плюс: без конкуренції з боку Заходу російські компанії мають значно більші перспективи на іранському ринку. Але використовувати ці перспективи можуть хіба що компанії російського ВПК. Адже загроза американських санкцій для російського бізнесу навіть більш небезпечна, ніж для європейського. Що вони можуть накоїти, продемонстрували останні американські санкції проти самої Росії, досвід "Русала" і інших російських структур", - зазначив експерт.

Константинов додав, що, на відміну від компаній з ЄС, для росіян немає навіть теоретичного захисту від американських санкцій: у Вашингтоні з російськими контрсанкціями не рахувалися і не будуть рахуватися, адже в економічному плані вони для американців просто непомітні.

"Крім того, в умовах американських санкцій проти Ірану під питання будуть поставлені зусилля з інтеграції Тегерана в євразійські структури: ШОС (Шанхайська організація співробітництва), співпраця з ЄврАзЕС (з останньою Тегеран якраз підписав тимчасову угода про вільну торгівлю). Загроза удару по іранських партнерах відлякає як російський бізнес, так і їхніх колег по цих об'єднаннях з інших країн. Ризикувати заради співпраці з Іраном, який часто є не партнером, а конкурентом (наприклад, у Сирії) в Москві можуть і не наважитися", - вважає експерт.

У той же час Константинов підкреслив, що врятувати угоду сама Росія не може - її політичної ваги в світі і впливу на США не вистачить для цього. Не дарма Тегеран звертається за підтримкою насамперед до Європи, не до Москві. Тому Росії залишається тільки чекати фіналу цієї історії.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Загроза великої війни: Трамп зробив небезпечний крок, Росії залишається тільки чекати.