RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Трамп навряд чи зможе домовитися: з'явився тривожний прогноз по ймовірності нової масштабної війни

На сьогоднішній день рівень взаємної довіри між державами найнижчий з часу завершення Холодної війни, що не сприятиме досягненню нової домовленості після рішення президента США Дональда Трампа розірвати ядерну угоду з Іраном.

Про це в статті для "Апострофа" пише доцент Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка Віктор Константинов.

За його словами, оптимістичні слова Трампа про нову, кращу угоду буде дуже складно втілити в реальність.

"...Від збереження угоди залежать стабільність і, можливо, мир на Близькому Сході. Іран - один з активних учасників більшості конфліктів у регіоні, якому протистоять не менш активні (і агресивні) актори: Саудівська Аравія та Ізраїль. Ці дві держави були найбільш затятими опонентами "іранської угоди", її підписання викликало глибоке невдоволення в обох. Ізраїль тоді публічно "образився" на Барака Обаму, Саудівська Аравія почала демонстративно шукати собі нових союзників замість американців", - зазначив експерт.

Константинов додав, що політика Трампа діаметрально протилежна політиці його попередника: саме на зближенні з саудитами і ізраїльтянами був зроблений акцент. Тут і домовленості про продаж зброї на рекордну суму, і перенесення американського посольства в Єрусалим - знову всупереч позиції світової спільноти і європейських союзників.

"Однак головне в іншому. США - знову головний друг Ізраїлю і Саудівської Аравії, обидві держави відчувають всебічну підтримку Вашингтона, що може підштовхнути їх до відкритого конфлікту з Іраном. Особливо якщо Іран у знак протесту проти американських дій теж вийде з угоди - і оживе привид "іранської ядерної загрози". Тому рішення Трампа збільшує ризик великої війни на Близькому Сході - не між США і Іраном, але між Іраном і американськими союзниками", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Загроза великої війни: Трамп зробив небезпечний крок, Росії залишається тільки чекати.