RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Який удар готують США по збройному бізнесу Росії в усьому світі: на Заході дали прогноз

США через закон "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), який вводить вторинні санкції проти країн, які співпрацюють з Російською Федерацією в оборонній та енергетичній сферах, завдадуть потужного удару по збройному бізнесу Росії.

Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Так, за даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру, Росія є другим за обсягом експортером озброєнь у світі. Майже дві третини російського експорту йдуть в Азію, хоча Близький Схід і Африка також отримують значну частину зброї.

"Найбільш тісні відносини Росії в сфері оборони пов'язані з Китаєм, Індією та В'єтнамом, на частку яких припадає 58% російського експорту... Росія підписала великі угоди про торгівлю зброєю з Індонезією і Туреччиною і веде переговори з Саудівською Аравією і Катаром про продаж системи С-400. Об'єднані Арабські Емірати теж розглядають покупку літаків Су-35. Хоча ці країни є одними з найбільших клієнтів у Росії, вони не єдині, хто може зіткнутися з CAATSA. Такі держави, як Алжир, М'янма, Малайзія, Казахстан і Ефіопія, також можуть незабаром потрапити в скрутне становище через тісні відносини в оборонній сфері з Росією", - йдеться в матеріалі.

Відзначається, що Китай як один з найбільших покупців російської зброї матиме найбільше складнощів зі скороченням своїх зв'язків з Москвою.

У той же час в Stratfor вважають, що в критичний момент Індія не пожертвує своїми стосунками з Росією. Замість цього вона спробує піти на компроміс зі США, купивши більше американських озброєнь.

В'єтнам, чиї військові отримують майже все своє обладнання з Росії, буде в більш сильній позиції, ніж Індія, в переговорах з Вашингтоном з приводу санкцій. Але фактично CAATSA може привести до того, що В'єтнам відмовиться від зміцнення оборонних відносин зі США, хоча б для того, щоб уникнути компромісів у майбутньому.

Індонезія може вибрати будь-який шлях у зв'язках зі Сполученими Штатами, відзначають у Stratfor. Індонезійські збройні сили давно спиралися на постачальників з різних країн, у тому числі з Росії, з якою вони розробляють угоду про стратегічне партнерство. У той же час Індонезія вважає Штати основним напрямком експорту і має тенденцію бути менш наполегливою, ніж В'єтнам.

Туреччина прагне до ділових відносин з усіма країнами. Вона підписала угоду про придбання системи протиповітряної оборони С-400 у Росії, противника НАТО. Адміністрація Трампа зажадала, щоб Анкара зірвала угоду, що викликало ворожу відповідь з боку турецької влади. Тепер США можуть припинити продаж 100 літаків F-35 Туреччині. Вашингтон наполягатиме на своїх вимогах, Анкара може використовувати свою співпрацю в Сирії в якості додаткового важеля впливу на Вашингтон.

Саудівська Аравія, Катар і Об'єднані Арабські Емірати мають набагато менше зв'язків в оборонці з Росією, ніж з США, з чого аналітики роблять висновок, що цим країнам буде легше скоротити військові операції з Москвою.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Америка готує удар по найбільш хворому місцю Росії - приватна розвідка США.