RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

​Чого домагається Кремль, розпалюючи війну на Балканах: названі ключові моменти

Росії вигідна дестабілізація, і вона буде домагатися наростання ескалації між Сербією і Косово за всяку ціну.

Таку думку "Апострофу" висловила аналітик Центру дослідження проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко.

"Тут слід чітко розуміти, що Росія в разі Приштинского-белградських переговорів ніяк не може виступити миротворцем або стороною в будь-якому врегулюванні. Більш того, самій Росії вигідний хаос, вигідне наростання ескалації між Сербією і Косово, їй потрібна дестабілізація Балкан за всяку ціну. Яскравий приклад - ситуація з Македонією: проросійські сили дуже хотіли того, щоб не допустити зміну назви Македонії, щоб відповідно не допустити країну в Євросоюз і НАТО. Це ж їм потрібно і щодо Сербії, яка є останім єднимим плацдармом Росії на Балканах в сенсі військової і військово-політичної кооперації. І Росії абсолютно не потрібно розширення НАТО і зони впливу Євросоюзу на Балканах", - переконана Кучеренко.

До того ж, за її словами, Росія постійно проводить паралель між Кримом і Косово.

"Більш того, Російська Федерація напередодні п'ятої річниці анексії Криму готує пропагандистський фільм, який повинен героїзувати кидок російських десантників на "Слатіну" (міжнародний аеропорт в Пріштіні). При цьому Росія постійно проводить паралель між Кримом і Косово, що в принципі недоречно і так ні в якому разі не можна робити. Тим не менш, всі свої дії на кримському напрямку Росія виправдовувала саме питанням Косово. Причому це було відразу після того, як Косово проголосило свою незалежність", - розповіла експерт.

Вона також підкреслила, що Росія грає на протиріччях.

"Звичайно, ситуація - дуже напружена. Проблема між Пріштіною і Белградом нікуди не рухається, хоча питання з Косово якось повинен вирішуватися. Але Російська Федерація впливає і намагається грати на протиріччях, які існують між Белградом і Пріштіною. Росія ніколи не йде туди, де немає міждержавних проблем", - підсумувала Кучеренко.

Більш детально про вигідному для Москви конфлікті між Сербією і Косово читайте в матеріалі "Апострофа": Путін намагається розпалити новий конфлікт: що з цього вийде.