RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

​Російська влада дала абсурдну відповідь морякам, які воювали в Сирії

Екіпаж рятувального буксирного судна (СБС) "Алтай", який брав участь в бойових діях в Сирії, судився з командуванням Північного флоту (РФ) за визнання їх ветеранами, але домігся лише права на безкоштовні путівки в санаторій і підключення стаціонарного телефону.

Про це пише російське видання "Комерсант".

Моряків, завдяки яким у берегів Сирії міг діяти важкий авіаносний крейсер "Адмірал Кузнєцов", нагородили медалями Міноборони, проте, згідно з виданими їм посвідчень, вони отримали лише права на путівки в санаторії, придбання садових ділянок і встановлення домашніх телефонів.

Позов 49 членів екіпажу СБС "Алтай" розглянув Сєвєроморський районний суд, а скаргу на нього - Мурманський обласний суд. Моряки вимагали, щоб їх визнали повноцінними учасниками бойових дій.

У рапорті капітана СБС "Алтай" і виписках з суднового журналу було зазначено, що цивільний екіпаж разом з військовими виконував завдання бойової служби в східній частині Середземного моря. Зокрема, буксир забезпечував бойову стійкість важкого авіаносного крейсера "Адмірал Кузнєцов", утримував його в бойовому порядку інших судів і допомагав йому здійснювати маневрування. У тому числі завдяки допомозі рятувальників "Адмірал Кузнєцов", зазначено в позові, успішно використовував проти терористів свою головну силу - палубну авіацію.

Так, за 60 днів, проведених на війні в Сирії, цивільних моряків нагородили відомчими медалями Міноборони "Учаснику військової операції в Сирії", а після повернення на батьківщину кожен з них отримав посвідчення ветерана бойових дій.

Однак разом з отриманим статусом морякам дісталися тільки пільги, передбачені п. 3 ст. 16 закону "Про ветеранів". Відповідно до нього вони могли претендувати на заходи соціальної підтримки ветеранів у вигляді переважного забезпечення путівками в санаторно-курортні організації при наявності медичних показників; мають першочергове право на придбання садових земельних ділянок або городів і встановлення квартирного телефону, а також використання щорічної відпустки у зручний для них час.

Як повідомляв "Апостроф", після розгрому американськими військами в лютому 2018 року в Сирії російська ПВК "Вагнера" фактично перетворилася в охоронну компанію, а половина найманців сидить без роботи.