RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Росія готує нову атаку: в Ірландії озвучили небезпечне припущення

Уряд Ірландії попередили про ризик шпигунства з боку спецслужб Росії після впровадження нових технологій широкосмугового доступу в інтернет і створення п'ятого покоління мобільного зв'язку 5G.

Про це повідомляє газета The Times.

За даними ірландської розвідки, Росія може використовувати нові технології для промислового шпигунства, а також проникнення в інші країни ЄС. Вони підозрюють, що доступ в інтернет і мобільний зв'язок, які планується впровадити по всій Ірландії, стануть метою іноземних розвідувальних служб. Також в аналогічних злочинах підозрюють і Китай.

За інформацією ірландських військових, Росія і Китай вже в значній мірі активізували свою діяльність щодо збору розвідданих в Ірландії, що може представляти серйозну загрозу національній безпеці.

Відзначають, що Головне розвідувальне управління Росії недавно спробувало скомпрометувати державну систему зв'язку. Однак причина ірландській розвідці невідома. Також йдеться і про Китай, який активізував шпигунську діяльність на території Ірландії. За даними розвідслужб, Пекін в першу чергу зацікавлений у крадіжці технологій і зборі інформації про політику ЄС.

"Неможливо недооцінювати довгостроковий підхід Китаю до збору розвідданих та крадіжки технологій. Ірландія розплачується за те, що вона "Кельтський тигр" (термін, використовуваний для опису економічного зростання Ірландії - ред.). Китай зацікавлений в Ірландії, бо там є всі технологічні компанії", - підкреслив старший науковий співробітник Королівського інституту оборонних досліджень Марк Галеотті.

При цьому Галеотті зазначив, що Росія бачить в Ірландії насамперед плацдарм для проникнення до Великобританії, Голландії і Франції. За його словами, в Москві не поважають стриманий підхід до протидії діяльності своїх спецслужб, якого вважають за краще дотримуватися в Дубліні.

У той же час молодший міністр юстиції Ірландії Девід Стентон визнав зростаючу уразливість своєї країни до кібератак. Крім того, зростає стурбованість щодо адекватності реагування уряду на загрози національній безпеці і захисту найважливіших об'єктів інфраструктури. Зокрема, щоб уникнути дипломатичних інцидентів уряд не визнає присутності в Ірландії іноземних розвідслужб.

Як повідомляв "Апостроф", в Росії підприємці заявили про те, що виявили в китайській побутової техніки "чіпи", які здатні шпигувати за своїми власниками.