RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вчені показали мумію гризуна, який жив в доісторичну епоху: фото

В Якутії вчені дали докладний опис мумії лемінга, яка була випадково знайдена дівчинкою на березі річки Тірехтях недалеко від ділянки, де знаходили бивні мамонтів.

Тварина жила приблизно 41,5 тисяч років тому, йдеться в роботі, опублікованій в журналі "Доповіді Академії Наук".

У мумії не збереглися внутрішні органи, але є скелет і зуби. Відзначається, що це перший представник справжніх лемінгів, мумія якого збереглася з плейстоцену.

Лемминг замерз у витягнутому стані: голова злегка повернена вліво, передні лапки притиснуті до тіла. На спині, боках і животі залишилось хутро. Скелет уцілів, за винятком задніх кінцівок. Судячи з будови зубів і забарвленням хутра, ця особина належала до роду справжніх лемінгів (Lemmus sp.) І була близька до сучасних сибірським лемінгів Lemmus sibiricus. Секвенування ДНК підтвердило, що цей лемінг близький родич Lemmus sibiricus.

Комп'ютерна модель передньої частини черепа:


На сьогоднішній день відомо лише кілька випадків, коли у відталому грунті знаходили муміфікованих гризунів. У 1946 році в Якутії знайшли три мумії ховрахів, а в 1968 - п'ять мумій полівок. Найдавнішою з плейстоценових мумій є тіло копитного лемінга Dicrostonyx sp, знайденого в 2012 році.

Як повідомляв "Апостроф", в листопаді в Єгипті відкрили велику виставку з муміями тварин, знайдених в древньому некрополі.

В травнем 2017 року в Києві показали давньоєгипетські мумії, які були випадково виявлені в фондах Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.