На межі війни: Іран і Росія відреагували на вбивство США генерала Сулеймані

Іран і Росія відреагували на вбивство США глави спецпідрозділу "Кудс" Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Ірану генерала Касема Сулеймані, який був убитий 3 січня в ході ракетного удару США по аеропорту Багдада.

Про це повідомляють ЗМІ.

Глава комітету національної безпеки і зовнішньої політики парламенту Ірану Моджтеба Зульнур заявив, що якщо американська сторона візьме на приціл іранські сили в інших країнах і регіонах, для Тегерана "буде ще простіше і легше взяти на мушку американців".

Верховний лідер Ірану аятолла Хаменеї пообіцяв, що Тегеран помститься вбивцям Сулеймані.

Глава Ірану також оголосив в країні триденну загальнонаціональну жалобу в зв'язку з тим, що сталося.

У російському МЗС заявили, що вбивство Сулеймані є "авантюрним кроком", який веде до зростання напруженості в регіоні.

"Сулеймані віддано служив справі захисту національних інтересів Ірану", - сказав представник відомства і висловив співчуття іранському народу з приводу загибелі іранського генерала.

США закликали американських громадян, які перебувають в Іраку, негайно покинути територію країни.

"У зв'язку із загостренням напруженості в Іраку і регіоні ми закликаємо громадян США негайно покинути Ірак", - наголошується в повідомленні американського посольства в Багдаді.

Американцям радять по можливості покинути Ірак на літаку, а якщо це не представляється можливим - попрямувати в інші країни наземним транспортом. Тим же, хто не зможе виїхати з країни, рекомендується не наближатися до будівлі посольства і стежити за інформацією, що надходить в ЗМІ.

Сулеймані був убитий в результаті спецоперації США за наказом президента Дональда Трампа. Загиблому генералу було 62 роки. Сулеймані був одним з тих, хто переконав Кремль почати військову операцію в Сирії. Ім'я Касема Сулеймані включено в чорний список ООН з 15 високопоставленими військовими і політичними діячами Ірану, пов'язаними з розробкою військової ядерної програми.

Після атаки Пентагон підтвердив, що метою нападу був саме Сулеймані. Обстріл був здійснений за вказівкою президента Дональда Трампа. Свої дії військове відомство пояснило тим, що Сулеймані і "Кудс" були відповідальні "за загибель сотень американських і коаліційних військовослужбовців", ще кілька тисяч військових отримали поранення в результаті дій спецпідрозділу.

"Він організовував напади на бази коаліції в Іраку протягом останніх декількох місяців, в тому числі атаку 27 грудня, коли загинули і постраждали американські і іракські службовці", - цитує сайт New York Post повідомлення Пентагону.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в США заявили про проведення операції по ліквідації ватажка "Ісламської держави" (ІГІЛ) Абу Бакра аль-Багдаді .