RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Ірану потрібна відплата: експерт вказав на важливий нюанс з ракетною атакою на бази США

В Ірані стверджують про значні втрати американців від удару по військових базах США в Іраку, щоб задовольнити запит ісламського суспільства на рівнозначну відплату за загибель генерала Сулеймані.

Таку думку висловили опитані "Апострофом" експерти.

За словами головного консультанта відділу військової і військово-економічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Миколи Белескова, переможні реляції іранської влади є тільки пропагандою. Офіційного підтвердження жертв з боку Міністерства оборони США немає.

"Якби втрати були, то вже просочилася б інформація з атакованих американських баз. Та й Трамп не мовчав би, і якщо не через офіційну заяву, то через Twitter коментував би події. Все це дає підстави вважати, що втрат з американської сторони немає" , - пояснив експерт.

Ймовірно, план Ірану полягав саме в тому, щоб відповісти на ліквідацію Сулеймані так, щоб не перейти поріг ескалації.

Як вважає директор Інституту сходознавства НАНУ Олександр Богомолов, залишити без відповіді американську спецоперацію, яка завершилася загибеллю Сулеймані, у іранського режиму не було можливості, насамперед, через внутрішньополітичні причини.

"Іран є ісламською республікою, і ісламське право є важливим джерелом легітимності для правлячого режиму. І дуже важливе місце в ісламському праві займає принцип рівнозначної відплати, також відомий як "око за око". Якби Тегеран залишив вбивство Сулеймані без рівнозначної відповіді, то по легітимності режиму було б завдано критичного удару. Тому Тегеран буде і далі розповідати про жертви серед американців, щоб задовольнити внутрішньополітичний запит на відплату", - зауважив експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Іран завдає удару у відповідь: яким буде другий крок Трампа.