Скандал навколо походження коронавірусу: розкрилися цікаві подробиці

Спільнота розвідок п'яти західних країн США, Австралії, Канади, Великобританії та Нової Зеландії, відома як Five Eyes, вказує на дивні дії китайської влади, які можуть підтверджувати припущення про витік створеного в лабораторії коронавірусу COVID-19.

Новий "сплеск" смертності в Італії: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (оновлюється)

Доповідь Five Eyes, що містить 15 сторінок, опинилася в розпорядженні британського видання Daily Telegraph.

Згідно з розвідувальними даними, влада Китаю навмисно приховували важливі наукові відомості і придушували поширення інформації про спалах коронавірусу на ранній стадії.

Зокрема, влада КНР повідомила Всесвітню організацію охорони здоров'я про спалах тільки 31 грудня, хоча про передачу нового коронавірусу від людини було відомо значно раніше, а станом на 27 грудня налічувалося вже 180 інфікованих.

У той же час китайська цензура почала вилучати з інтернет-пошуку все згадки фраз "варіація SARS", "Уханьський ринок" і "Уханьска невідома пневмонія".

Закриття ринку "Хуанань" в Ухані без попередження позбавило можливості взяти проби у тварин і визначити, яка з них могла стати рознощиком вірусу.

На наступний день комісія з охорони здоров'я провінції Хубей наказала генетикам припинити тестування нового вірусу і знищити всі зразки. Структуру нового вірусу довгий час було заборонено розголошувати, а лабораторія в Шанхаї, яка проводила дослідження ранніх зразків, була тимчасово закрита "для уточнення даних".

У доповіді також говориться, що аж до двадцятих чисел січня Пекін всіляко блокував інформацію про те, що відбувається в Ухані і відкидав заклики міжнародної спільноти до вивчення того, що відбувається.

Більш того, китайська влада заперечували необхідність обмеження переміщень, переконуючи в цьому США, Італію, Індію, Австралію та інші країни. У той же час міста провінції Хубей вже було закрито на карантин. Таким чином, розвідспільнота прийшла до висновку, що Китай проявив лицемірство і як мінімум недбалість перед загрозою поширення смертельного захворювання в світі.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в мережі обговорюють різноманітні причини походження нового коронаварусу, який стрімко поширився по всьому світу.