RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Блінкена затвердили держсекретарем США: що відомо про його київське коріння

Сенат США затвердив на посаді глави Держдепартаменту Ентоні Блінкена - давнього помічника президента країни Джо Байдена.

Про це повідомляє CNN.

Кандидатуру Блінкена, у якого є українське коріння, висунув Байден. До цього кандидатуру Блінкена підтримав комітет Сенату у закордонних справах США.

Політична кар'єра

У 1984 році Блінкен закінчив Гарвардський університет, продовжив свою освіту в Колумбійському університеті.

Почав політичну кар'єру в 1990-і роки. Він був спічрайтером Білла Клінтона, працював в апараті Ради національної безпеки США, був спеціальним помічником президента, курирував проблеми відносин з Європою. У 2000-х роках Блінкен керував апаратом демократичної фракції Комітету Сенату США з міжнародних відносин.

Протягом першого президентського терміну Барака Обами в 2009-2013 роках обіймав посаду радника з національної безпеки віце-президента Джо Байдена.

У 2013-2015 роках був заступником радника з національної безпеки президента США, в 2015-2017 роках - заступником державного секретаря США.

У 2018 році започаткував разом з колишньою помічницею міністра оборони США з політичних питань Мішель Флурнуа консалтингову фірму WestExec Advisors.

Під час передвиборної кампанії Байдена консультував його з питань зовнішньої політики.

Родом з Києва

Дід Блінкена по батьківській лінії емігрував з Києва в США, а вітчим, відомий міжнародний прокурор Сем Писар, пережив Голокост і знаходився в концтаборах в окупованій нацистами Польщі. Блінкен неодноразово відвідував Київ.

"У моїй родині часто згадували, що багато хто з тих, хто були до нас - біженці або іммігранти. Мій дідусь на рубежі минулого століття прибув з території, яка тепер є Україною, її прийняли в США, він вибудував життя для себе, дітей, мачухи, яка втекла від комунізму буквально в вагоні поїзда вночі зі своєю матір'ю і в дуже юному віці прибула до Сполучених Штатів", - розповів Блінкен в інтерв'ю CBS на початку 2019 року.

Його дід Моріс Блінкен народився в Києві. У 1921 році закінчив Нью-Йоркський університет і в 1924 році юридичний факультет. З 1939 по 1951 рік представляв інтереси британської торговельної компанії Marks&Spencer в США. Колишній житель Йонкерса був президентом шкільної ради міста і головою ради публічних бібліотек.

Про діда Блінкена також згадують як про відомого юриста, засновника Американського інституту Палестини, звіти якого допомогли переконати уряд США підтримати створення держави Ізраїль. У 1954 році Блінкен з сином Робертом заснував Mite Corporation, компанію з виробництва обладнання. У 1985 році її придбала компанія Emhart Industries.

Моріс Блінкен помер 13 липня 1986 року в лікарні Доброго Самарянина в Уест-Палм-Біч (Флоріда) після тривалої хвороби. Йому було 86 років. У Моріса Блінкена було троє синів: Аллан і Дональд з Манхеттена (батько держсекретаря США), а також Роберта з Бедфорд-Хіллз і дев'ятьох онуків.

Батьки Держсекретаря США - Дональд і Джудіт Блінкен. Батькові зараз 95 років, він юрист і дипломат. Колишній посол США в Угорщині, відомий колекціонер предметів мистецтва.

Мама Ентоні Блінкена Джудіт Писар була відома в культурному житті Нью-Йорка і мистецтві. На фото вона у компанії разом з президентом Франції Емманюелем Макрона.

Мати Блінкена повторно вийшла заміж за Семюеля Писаря, відомого міжнародного прокурора, який консультував американських і французьких президентів в 1960-х і 1970-х роках і пережив Голокост.

За словами Ентоні Блінкена, його покійний вітчим - з родини польських євреїв. У школі, де навчався Писар, було 900 учнів. І тільки вітчим Блінкена зумів пережити Голокост і 4 страшних роки в концтаборах. Семюель зумів втекти з табору і протягом декількох днів переховувався в Баварському лісі, після чого натрапив на американських військових.

У мережі можна знайти розповіді письменника Меїра Блінкін (1879-1915), який народився і жив у Києві. Ця людина є прадідом держсекретаря, в сім'ї якого дід Моріс приїхав жити до Америки. Розповіді оповідають про життя єврейської громади в Києві.

Блінкен про летальну зброю для України і Росії

Блінкен підтвердив твердий намір адміністрації Байдена забезпечити надання летального зброї Україні. Таку заяву він зробив напередодні виборів в США.

підтримую надання летальної зброї оборонного призначення Україні", - сказав він.

Крім того, Блінкен висловився за продовження з Україною програми тренування військових для здатності українців і надалі протистояти агресії Росії.

Також він назвав корупцію в Україні внутрішньою загрозою для держави.

"Якщо загрозою Україні ззовні є Росія, то її внутрішніми загрозами є корупція, відсутність інститутів, які можуть ефективно вести країну. І ми повинні допомогти українцям з цим також впоратися, тому що навіть якщо ми успішно будемо тримати Росію на відстані, але загроза всередині буде тривати, їм буде дуже важко побудувати життєздатну демократію", - сказав він.

Читайте також на "апостроф": Для України головне, щоб Байден і Путін не домовилися про нас без нас - Василь Філіпчук.