RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Гучне вбивство в Берліні: український свідок розповів про кілера, причетного до спецслужб РФ

Українець допоміг ідентифікувати працівника російських спецслужб, обвинуваченого у вбивстві колишнього чеченського командира, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі.

Про це повідомляє Der Spiegel.

Нагадаємо, в 2019 році в Німеччині вбили відомого борця за незалежність Чечні Зелімхана Хангошвілі. Він був застрелений неподалік від мечеті. Було встановлено, що вбивця прибув в країну з документами на ім'я Вадим Андрійович Соколов. Справжнє ім'я - Вадим Красіков. З великою ймовірністю він проходив кордон в особливому порядку, тобто в супроводі ФСБ. Німецьке слідство підозрювало, що до вбивства мають відношення російські спецслужби. Обвинувачений наполягав, що він звичайний турист і не має стосунку до російських спецслужб.

Журналісти поспілкувалися з чоловіком на ім'я Олександр з Харкова. Він стверджує, що Красіков – його родич і дійсно має стосунок до російських спецслужб.

"Це мій родич, Вадим Красіков. Він мій свояк. У мене дружина Дар'я, а в неї сестра Катерина. Так от він її чоловік", – сказав чоловік журналістам Bellingcat.

"Ми, як не дивно, докладали великих зусиль, аби знайти цього свідка. Майже місяць намагалися на нього вийти після того, як він дав не повні свідчення у суді. Ми геть випадково дізналися, що одразу після засідання у Берліні він знайшов мейл Bellingcat, написав листа, що він, на жаль, не зміг розповісти повну правду у судовій залі і хотів розповісти її нам. Цей лист потрапив у папку "спам" і ми його знайшли буквально 4 дні тому. У такий абсурдний спосіб відбулося наше знайомство з цим свідком", – розповів журналіст Bellingcat Христо Грозєв у коментарі “Суспільному”.

Завдяки показам українця, стало відомо, що Красіков міг бути особисто знайомим з президентом РФ Володимиром Путіним.

“Ми змогли верифікувати, що Красіков був наприкінці 2013-го і на початку 2014-го в Україні й, можливо, був у Києві під час подій на Майдані – це підтверджується. Тому ми не знайшли причин не вірити цьому свідку", – каже Христо Грозєв.

Раніше в Bellingcat також розповіли, як вийшли на отруйників Олексія Навального.