RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Швейцарія б'є на сполох через російських "туристів": загрожують нацбезпеці

У Швейцарії Росія сформувала координаційний центр для своїх розвідувальних операцій. Щонайменше третина російського дипломатичного персоналу в цій країні працює на спецслужби РФ.

Такі дані озвучила речниця Федеральної розвідувальної служби (FIS) Соня Маргеліст, пише Swiss Info.

Читайте також: Шпигунський скандал: Швеція висилає із країни російських дипломатів

Вона зазначила, що розвідка підтвердила те, що основна загроза нині походить від розвідувальних служб Росії.

Красномовним доказом того, що РФ активізувала свою розвідувальну роботу в Європі, свідчить скандал з підслуханою росіянами розмовою німецьких офіцерів.

Багато європейських країн вислали значну кількість дипломатів-шпигунів РФ, однак Швейцарія утрималась від аналогічного кроку. Проте протидія російській агентурі є одним з ключових напрямків роботи швейцарських розвідувальних спецслужб.

Кількість акредитованих у Швейцарії дипломатів з РФ залишається за два роки війни стабільним. За інформацією Міністерства закордонних справ (EDA), йдеться про 218 росіян. За даними розвідки, щонайменше третина дипломатичного персоналу у Швейцарії працює на спецслужби РФ, тобто більш ніж 70 осіб.

Ексочільник розвідслужби Швейцарії Петер Реглі вважає, що це лише верхівка айсберга, оскільки відомо, що більшість дипломатів РФ працюють на спецслужби.

"Федеральна рада (уряд Швейцарії) могла б робити набагато більше для протидії шпигунській діяльності Росії на швейцарській землі. Але уряд вважає за краще дотримуватися застарілої концепції нейтралітету. А тим часом хто сьогодні дотримується нейтралітету, той перебуває на боці агресора", - повідомив експосадовець.

Раніше розвідка Швейцарії встановила, що п’ята частина всіх офіцерів розвідки РФ, дислокованих у Європі, зосереджені у цій країні - більш ніж 80 агентів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у Польщі висунули звинувачення російському шпигуну, який за допомогою політичних важелів впливав на європейських дипломатів.

  • Вас також може зацікавити:

У Фінляндії викрили трьох російських шпигунів, які працювали в посольстві РФ - Yle

Агент "Валет": у мережу злили документ про роботу Лукашенка на КДБ

Німеччина масово висилає путінських дипломатів: у Кремлі вже відреагували