RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Чи зітруть пляму расизму з історії США: з Капітолію приберуть статуї конфедератів

З Капітолію у Вашингтоні, США, приберуть статуї конфедератів, які підтримували рабство.

Як пише видання Reuters, відповідний законопроект зі співвідношенням голосів 285-120 прийняла Палата представників Конгресу, яка в даний момент контролюється Демократичною партією.

Згідно із законопроектом про "Усунення ненависті", з Капітолію, зокрема, приберуть статую Роджера Тейні - колишнього головного судді США, який відкрито виступав на підтримку збереження рабства і заявив в офіційному рішенні від 1857 року що "чорношкірих американців не можна вважати громадянами США". Дане рішення було скасовано через 11 років. Статую Тейні замінять на бюст Тургуда Маршалла - першого афроамериканця, який працював у Високому суді США.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі зазначила, що законопроект не зможе викорінити расизм в США, але покликаний позитивно вплинути на репутацію американського істеблішменту.

"Як ми можемо очікувати, що покінчимо з ганьбою расизму... коли ми дозволяємо вихваляти найзлісніших прихильників расизму в залах Конгресу?", - заявила Пелосі.

Один з противників законопроекту - республіканець Мо Брукс з Алабами - вказав на порушення процедури в документі, оскільки рішення про те, які статуї відправляти в Конгрес, має приймати кожен штат окремо. За його словами, законопроект є прикладом "скасування культури та історичного ревізіонізму" з боку "еліт, які заявляють, що вони знають більше, ніж звичайні громадяни".

Слід зазначити, що аналогічний законопроект був прийнятий Палатою представників, яку контролювали демократи в 2020 році, але був заблокований Сенатом, де більшість мали республіканці.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в суді США був оголошений вирок для поліцейського Дерека Шовіна у справі про вбивство афроамериканця Джорджа Флойда, після смерті якого почалися масові протести проти расової несправедливості і поліцейського свавілля в США, пізніше названі рухом BLM.