RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Гроші не пахнуть: на Заході розповіли, як Німеччина намагається помиритися з Путіним

Ряд компаній, політиків і ЗМІ в Німеччині намагаються налагодити відносини з Росією і помиритися з Володимиром Путіним, не дивлячись на анексію Криму і розв'язану Кремлем війну на Донбасі.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" сказав німецький журналіст Борис Райтшустер, коментуючи обхід низкою компаній антиросійських санкцій.

"На жаль, я в цьому плані дійсно розчарувався в німцях, тому що у мене є відчуття, що вони багато в чому дійсно керуються гаслом, що гроші не пахнуть. Я чекав хоча б великого громадського резонансу, обурення. Але його немає. Ось такий дитячий підхід. Був ось зараз заклик від журналу Spiegel до [президента США Дональда] Трампа та Путіна: давайте, мовляв, помиріться. Начебто щодня не помирають люди [на Донбасі], начебто не окупований Крим. А санкції? А раптом вони заважають "краще дружити". Думаю, що це сприяє такому нехтуванню санкціями. Є така поширена думка серед еліт, політиків, ЗМІ: треба ж налагоджувати стосунки, а санкції Путіна дратують. Думаю, якраз на такому тлі порушення санкцій так тихо проходять. Я думаю, це не проблема Siemens - це проблема німецької громадськості" , - сказав журналіст.

Щодо позиції Берліна, що санкції просто так скасовані не будуть, незважаючи на тиск бізнесу, Райтшустер відповів: "Все-таки Меркель підтримала [міністра закордонних справ ФРН] Зігмара Габріеля, який виступає проти нових американських санкцій. Соціал-демократи дуже чітко висловлювалися не раз, що треба скасувати санкції. Також голова ХСС, Християнсько-соціального союзу. Поки твердо стоїть на своєму тільки ХДС [Християнсько-демократичний союз]. Так що стосовно Берліна - це ви перебільшуєте. Поки Меркель тримає цю позицію в уряді, але там все дуже неоднозначно".

При цьому журналіст висловив тривогу з приводу того, що Меркель підтримала критику соціал-демократами нових санкцій США.

"Думаю, це пов'язано з передвиборчою боротьбою. Думаю, до вересня точно нічого не зміниться. А що буде потім, вирішить тільки результат вересневих виборів: якщо Меркель буде знову в коаліції з соціал-демократами, все, в кращому випадку для України, залишиться, як є. А якщо з лібералами, які дотримуються більш жорсткої позиції щодо Москви, тоді, може, Берлін дійсно буде жорсткіше реагувати на агресивну політику Путіна", - сказав він.

Детальніше про недотримання Німеччиною санкцій проти Росії читайте в інтерв'ю Бориса Райтшустера: "В Німеччині порушують санкції заради Путіна, як ніби в Україні немає ніякої війни - німецький журналіст".