RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

У Румунії будують найбільшу в Європі базу НАТО: з’явилося супутникове фото

НАТО продовжує зміцнювати свої позиції. Лише нещодавно завершились найбільші за останні десятиліття військові навчання, як з’явились супутникові кадри того, що Альянс планує звести в Румунії найбільшу військову базу в Європі.

Про це пише видання "Euronews".

Читайте також: Європа посилює оборону: як війна зміцнює співробітництво ЄС з Україною

Вказується, що робота зі зведення найбільшої військової бази НАТО в Європі вже розпочата. Вона має бути розміром, як невелике місто, та займати площу майже в 3 000 га (загальний периметр – 30 км). Така база зможе постійно розміщувати до 10 тисяч солдатів НАТО разом з родинами.

База також міститиме злітно-посадкові смуги, озброєнні платформи, ангари для військових літаків. Окрім цього, для родин військових передбачені адаптовані житлові приміщення, школи, дитячі садки, магазини, аптеки і лікарня.

Ціна такого масштабного проєкту становить 2,5 млрд євро. Ці гроші дозволять зробити з бази в повіті Констанца найважливіший об’єкт НАТО в Європі.

Наразі роботи почались з базових інфраструктурних під’їзних шляхів, триває робота над питанням електромережі, після чого – зведення нової злітно-посадкові смуги, що йтиме паралельно наявній. Опублікована карта також дозволяє помітити аеропорт та паркінги у східній частині зони.

Командир 57-ї авіабази "Михайла Когелнічану" зауважив наступне: "… ми також розробляємо необхідну інфраструктуру, щоб мати можливість приймати та підтримувати наземні можливості для спеціальних операцій або будь-які інші типи військових можливостей, які необхідні для реагування на контекст безпеки".

Для підтримки роботи та виконання завдань цієї бази передбачені також ангари для технічного обслуговування, склади палива, обладнання, авіаційні технічні матеріали, тренажери, приміщення для годування та розміщення.

Зауважується, що через новий геополітичний контекст та російсько-українську війну на кордоні розбудова такої бази може зміцнити східний фланг НАТО.

Ось як про майбутню базу відгукується геополітичний аналітик Дорін Попеску: "База Михайла Когелнічану стане найважливішою постійною військовою структурою НАТО в безпосередній близькості від конфлікту на півдні України. Давайте не будемо думати, що цей конфлікт закінчиться цього року у 2025 році, у 2026 році, це довготривалий конфлікт".

Наразі там перебуває до 5 000 військових, більшість з яких – американські солдати.

Нагадаємо, раніше політолог зі США розповів про введення військ НАТО в Україну.

  • Вас також може зацікавити:

Чи хоче Путін війни з НАТО і де "червоні лінії" для Кремля: звіт розвідки США

Відправка військ НАТО і "приборкання" Путіна: головні тези інтерв’ю Макрона українським ЗМІ

Під загрозою - Фінляндія та країни Балтії: у якому році Росія може напасти на НАТО