RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Соціологи виявили різку зміну ставлення росіян до війни на Донбасі

Росіяни приділяють все менше уваги конфлікту на Донбасі і все менше бояться його наслідків.

Про це свідчать дані опитування російського "Левада-центру", передає Комерсант.

Увага громадян до подій в Україні послабилася, показують опитування центру. У Росії помітно зменшилася кількість тих, хто побоюється війни на Донбасі. У червні 2014 року лише 26% респондентів говорили, що у них "немає особливих побоювань", що збройний конфлікт на Донбасі "за участі російських добровольців може перерости у війну між Росією і Україною", в липні 2015 року — вже 44%. Тепер 61% опитаних росіян стверджує, що у них немає подібних страхів.

Причин, за якими рівень страхів знизився, дві, вважає директор "Левада-центру" Лев Гудков.

"Економічна криза змусила Кремль вести обережнішу політику. Подача інформації щодо подій на сході України для громадян стала більш обережною. Нинішній тон не забезпечує надмірну напруженість мілітаристської атмосфери",— заявив він.

Ще рік тому 13% респондентів висловлювали "великі побоювання", а 30% — "деякі побоювання", що зіткнення на сході України "можуть перерости в третю світову війну". Зараз у 7% залишилися "великі побоювання" щодо майбутньої "третьої світової", у 22% — "деякі побоювання" на цей рахунок. Але спокійних громадян стало більше: 36% особливо не переживають, що буде велика війна, 25% впевнені, що її не буде.

При цьому росіяни не готові йти на поступки заради припинення кровопролиття на Донбасі і нормалізації відносин з Україною. Принаймні, тільки 19% респондентів "Левада-центру" кажуть, що можна було б піти на поступки сусідній країні, 62% проти цього, 19% не змогли відповісти.

Як повідомляв "Апостроф", раніше російський письменник Дмитро Глуховський заявив, що росіяни стали більш лояльно ставитися до України і більш негативно до президента Росії Володимира Путіна.