RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

У Росії вказали на два важливих моменти з публікацією США "кремлівської доповіді"

Опублікована Мінфіном США так звана "кремлівська доповідь" навряд чи зможе роз'єднати російську правлячу еліту.

Про це "Апострофу" розповіла російський політолог Лілія Шевцова.

"Якби перемогла жорсткіша версія "кремлівської доповіді", у якій більш детально і з більшою аналітичністю було б відтворено список найближчого оточення Путіна, яке, по-перше, допомагає йому утримувати владу, по-друге, збагачується за рахунок Путіна, чи допомогла б така публікація вирішити завдання розколу російського правлячого класу, дистанціювання російської політичної еліти від Кремля? В мене є серйозні сумніви в цьому. Тому що добробут російського політичного класу ґрунтується на злитті влади і власності. Усі олігархи, уся російська клептократія залежить від ступеня лояльності до Путіна. І невже вона б вирішила розірвати цей зв'язок? По-друге, основні активи російського бізнесу і політичного класу все ж знаходяться в основному в Росії. Російська еліта їх тільки монетизує на Заході. Крім того, те, що сталося з Ходорковським, досі продовжує тяжіти над психологією російського політичного класу, це страх", - зазначила політолог.

Також вона виділила два важливих моменти в оприлюдненні "кремлівської доповіді".

"Перше – це те, що, публікуючи практично весь список членів російського уряду і президентської адміністрації, Білий дім таким чином відійшов від традиційного для західного підходу розчленування російської політичної еліти на прозахідну й антизахідну, на лібералів і не лібералів. Цей список фактично показує, що Білий дім всіх її представників вважає нерукопожатними. А це, загалом, дуже серйозний удар по всьому російському політичному класу. Адже у цей список включені навіть російський омбудсмен і люди, які навряд чи мають якесь відношення до процесу ухвалення рішень", - вважає Шевцова.

"Друге: зараз Білий дім і Вашингтон виявилися неготовими до нового санкційного списку, тому що цей список – зовсім не санкційний. Але, як свідчить практика введення санкційних режимів, загроза санкцій буває набагато небезпечнішою, ніж самі санкції. Загроза санкцій може виявитися набагато більш дієвою з точки зору впливу на ментальність і психологію російського політичного класу", - додала політолог.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Путін опинився на тонкому лезі, росіяни не хочуть платити за Крим - Лілія Шевцова