RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Путін знайде собі наступника: в Росії назвали три сценарія

Президент Росії Володимир Путін після свого нинішнього терміну в 2024 році, швидше за все вибере наступника на президентський пост, а сам займе якусь іншу посаду.

Про це у своїй колонці для "Еха Москви" пише російський політолог Станіслав Бєлковський.

За його словами, існує три можливих сценарії того, що станеться в 2024 році, після закінчення президентського терміну Путіна.

У першому з них, глава Кремля не вибирає наступника і залишається правити як і раніше.

"Змінюється Конституція РФ, остаточно знімається обмеження за кількістю допустимих президентських термінів поспіль. Тоді ВВП легально залишається. Поки що такий план виглядає сумнівно. Адже він надмірно демонстративний, чого пан Путін ніколи не любив. До того ж кандидат-2024 повинен буде пожинати плоди нинішніх непопулярних реформ (нові податки, перевищення пенсійного віку тощо). Чи треба це Путіну? Він навряд прагне до поглиблення свого публічно-політичного стресу", - сумнівається Бєлковський.

У двох інших сценаріях наступник призначається, а сам Путін йде на інший пост.

"Чинний президент передає пост довіреному наступнику. Притому сам він може очолити, наприклад, Держраду - орган, що виконує сьогодні декоративні функції", - пише політолог.

Або ж, Путін займе вже звичний собі пост прем'єр-міністра, однак з більш широкими повноваженнями.

"Росія стає парламентською республікою, і Путін з президентського крісла переїжджає в прем'єрське разом з більшістю нинішніх повноважень", - зазначає Бєлковський.

Однак, експерт підкреслює, що на даний момент і сам президент Росії навряд чи знає, як він буде діяти: "Володимир Путін - не стратег, а тактик. Тому основні рішення по транзиту-2024 (а зміна президента може відбутися і дещо раніше) будуть прийматися ближче до справи, до часу "X", коли їх вже не можна буде не приймати".

Нагадаємо, про найближчі плани Путіна щодо України читайте в матеріалі "Апострофа": Війна проти України: чого чекати від Путіна найближчим часом.