RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Бізнес на мертвих і рука Кремля: в Росії вказали на унікальність нових протестів

Справа проти журналіста Івана Голунова в Росії була відкрита швидше за все через його розслідування про похоронний бізнес, а замовниками переслідування були мафіозні структури "середньої руки", якими Кремль може пожертвувати для демонстрації боротьби з корупцією.

Про це "Апострофу" розповів політолог Дмитро Орєшкін.

"Те, що сталося з Іваном - це якась мафіозна структура "середньої руки" доручила справу своїм ручним "ментам". Іван знайшов на них занадто багато небезпечного матеріалу. Ситуація зав'язана на людях з мерії. Для заняття похоронним бізнесом великого розуму не треба (Іван Голунов готував матеріал про ринок ритуальних послуг у Москві, - "Апостроф"). Важливо "віджати" конкурентів, взяти все під монопольний контроль. А адже повз кладовища люди не пройдуть - вони кожен день когось ховають. Ну і далі починаєш стригти купони. Це справа бандитів середнього рівня, які взаємодіють з чиновниками середнього рівня. І цих чиновників буде вигідно здати, щоб продемонструвати боротьбу з корупцією", - говорить Орєшкін.

Ще одним фактором у звільненні Голунова і закритті справи проти нього стала солідарність журналістів, які виступили на його захист, а також можлива підтримка протестів олігархами.

Москві знайшлася система цехової журналістської солідарності. Багато видань, не обов'язково дружні до "Медузи", виступили проти. По-перше, вони зрозуміли, що сьогодні Іван, а завтра буде Петро. А по-друге, господарі цих видань - олігархи - розуміють, що путінські силовики беруть на себе занадто багато. І якщо не чинити їм опір, то вони тиснутимуть й надалі. І почалася реакція протидії, при чому досить організована: три найбільших газети вийшли з протестним заголовком - Комерсант, РБК і "Ведомости" - "Я/Ми Іван Голунов". Мені здається очевидним, що три великих видання, не погодивши свою позицію з власниками, не ризикнули б. Це означає, що три олігархи були в курсі. Вони акуратно зважили ризики - акуратно зв'язалися з ключовими персонами в Кремлі, які дали їм відмашку. І вже це означає, що мафію середнього рівня, яка дозволила собі робити не по чину, покарають", - зазначає політолог.

Крім того, Орєшкін зазначає незвичайність ситуації з затриманням Голунова, реакція на яке була для багатьох несподіваною.

"Новизна, мабуть, у тому, що система вперше зустріла більш-менш скоординований опір. І нагорі виникла певне розгубленість, тому що з Москвою сваритися не хочеться, але й дозволити їй вести себе занадто незалежно теж не хочеться. Зараз поліцейське управління південно-західного округу перебуває в паніці, тому що їх почали перевіряти свої ж начальники. Просто грубо спрацювали - звикли, що їм все сходить з рук, а не зійшло. І Кремль намагається вирішити цю ситуацію. Напевно, принесуть в жертву кілька генералів - і на цьому все", - уклав експерт.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Провал з наркотиками: кого принесе в жертву Путін.