RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У Росії знайшли перший в історії алмаз з унікальним "сюрпризом" всередині: фото

В Якутії (Росія) на Нюрбінському ГЗК був здобутий незвичайний алмаз, всередині якого вільно переміщається ще один дорогоцінний камінь.

Про це повідомляє прес-служба компанії власника ГЗК "АЛРОСА".

Як стверджується в повідомленні, подібний алмаз - перший за всю історію світового видобутку.

Вік алмазу, за оцінкою вчених, може становити понад 800 мільйонів років. Незважаючи на складну будову, він важить всього 0,62 карата (0,124 грама) і має максимальні розміри 4,8 × 4,9 × 2,8 мм. Встановлено, що обсяг внутрішньої порожнини становить 6 мм кубічних, а обсяг внутрішнього кристала - 1,6 мм кубічних з розрахунковою вагою 0,02 карата (0,004 грама). Внутрішній алмаз має таблитчату форму і розміри 1,9 × 2,1 × 0,6 мм.

Незвичайний алмаз виявили в процесі сортування фахівці Якутського підприємства з торгівлі алмазами (ЯПТА), які передали його в Науково-дослідне геологічне підприємство АЛРОСА. Там його вивчили комплексом методів, включаючи спектроскопію комбінаційного розсіювання та інфрачервону спектроскопію, а також рентгенівську мікротомографію. За результатами дослідження вчені винесли гіпотезу про те, як саме сформувався кристал. На їхню думку, спочатку з'явився внутрішній алмаз, а зовнішній утворився під час наступних стадій зростання.

Найцікавішим для фахівців було з'ясувати, як між внутрішнім і зовнішнім алмазом з'явився простір.

"Є дві основні гіпотези: згідно з першою версією в процесі росту алмаз був захоплений мантійним мінералом, який пізніше був розчинений в умовах земної поверхні, згідно з другою - в результаті надшвидкого зростання всередині алмазу утворився прошарок з пористої полікристалічної алмазної речовини, яка згодом була розчинена агресивнішими мантійними процесами. Завдяки наявності розчиненої зони один алмаз став вільно переміщатися всередині іншого за принципом матрьошки", - говорить Олег Ковальчук, заступник директора НІГП АЛРОСА з інноваційної роботи.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", археологи виявили унікальну знахідку на Мамай-горі в Запорізькій області - поховання скіфського воїна, яке не було розграбовано.