RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Противник Лукашенко перерізав собі горло в суді: хто це такий і за що його судили

У вівторок, 1 червня, білоруський в'язень Степан Латипов в залі суду спробував перерізати собі горло. Підсудний був затриманий за організацію масових заворушень. Пізніше держтелеканали озвучували версію про те, що Латипов збирався використовувати отруту проти силовиків. Зараз його звинувачують в організації дій, що грубо порушують громадський порядок, і шахрайстві в особливо великому розмірі.

Про це повідомляє "Апостроф".

Затриманий у вересні 2020 року Степан Латипов намагався накласти на себе руки в залі суду. Він встав на лавку в клітці, щоб не дотяглися конвоїри, і встромив собі в горло предмет, схожий на ручку. Після цього обвинувачений втратив свідомість.

Telegram-канал "Вясна" опублікував аудіозапис слів Степана Латипова, після яких він спробував перерізати собі горло.

"Батько! Після побачення до мене прийшов ГУБОЗ. Пообіцяв, що якщо я не визнаю вину, у мене буде прес-хата, кримінальні справи проти рідних і сусідів. Прес-хата у мене була - 51 день. Так що ти готуйся ", - сказав обвинувачений.

Відзначається, що прес-хатою називають нестерпні умови в ув'язненні, які створюють співкамерники.

За що затримали Латипова

За інформацією telegra.ph Степан Латипов був затриманий 15 вересня 2020 року на "Площі змін" в Мінську, де хотіли зафарбувати мурал з "діджеями змін". Чоловік мешкав поруч і перебував там разом зі своїми сусідами. Коли він попросив силовиків пред'явити документи, його жорстко затримали.

З місця затримання Степана Латипова відвезли на Окрестина. Потім він утримувався в СІЗО № 1 на вулиці Володарського. Чоловіка затримали в рамках кримінальної справи за підозрою за статтею 293 КК РБ (Масові заворушення).

19 вересня в ефірі державних телеканалів повідомили, що Латипова підозрюють в незаконному постачанні в Білорусь небезпечних хімікатів і намірі використовувати отруйні речовини проти силовиків.

У жовтні 2020 року свою думку щодо цієї справи висловив чинний на той момент міністр внутрішніх справ Юрій Караєв. Він звинуватив Латипова в корупційних злочинах і намір розпорошити отрутохімікати з висотки на бойові порядки ОМОНу і внутрішніх військ.

Варто зазначити, що у Степана Латипова рідкісна професія. Він - арборист, вміє лікувати дерева на висоті. Відомо, що Степан працював з зеленими насадженнями в резиденції Лукашенка.

Коментарі експертів

Після перегляду сюжетів білоруських держканалів, експерти-хіміки висловили своє здивування виданню Tut.by безграмотністю пред'явленого обвинувачення.

Науковий журналіст і співробітник Національної академії наук Сергій Бесараб повідомив, що в сюжетах фігурувало три речовини: дифосфин, гіпохлорит натрію і дакфосал.

"Дакфосал - це синтетичний препарат, його застосовують проти кротів, мишей і комах. До складу дакфосала може входити до восьми різних з'єднань, в тому числі фосфід алюмінію. Сам по собі він не представляє загрози, якщо його не ковтати, але при контакті з парами води в результаті реакції гідролізу виділяє газ - речовину першого класу небезпеки ", - розповів він.

Примітно, що газ на повітрі моментально спалахує, тому отруїти ним можна тільки тварин, що живуть в норах, де обмежений газообмін і для фосфіну, що виділяється, недостатньо кисню, щоб спалахнути.

Про дифосфин експерт каже як про речовину "дуже реакційно здатну", працювати з якою можна тільки в герметичному боксі з інертним газом. Знайти його в чистому вигляді в Білорусі практично неможливо.

"Ще по телебаченню був показаний гіпохлорит натрію, це взагалі звичайна "Білизна". Гіпохлорит натрію - поширений об'єкт побутової хімії, більш того: як хімік, я вважаю, він повинен бути в кожному домі", - зазначив Сергій Бесараб.

Євген Окаев, доцент кафедри аналітичної хімії БГУ, кандидат хімічних наук, версію замаху з використанням зазначених речовин називає "повною хімічної безграмотністю".

"Те, що я побачив на екрані, це легальні дезінфікуючі хімікати та хімікати для використання в сільському господарстві. У сюжетах говорилося ще про дифосфин, але використовувати його для отруєння абсолютно безглуздо. Він самозаймистий і, будучи важким газом, стелиться по землі", - підкреслив хімік.

У чому звинувачують в'язня Лукашенка

У квітні 2021 року Слідчий комітет Республіки Білорусь повідомив про закінчення розслідування. В обвинуваченні не згадується про отруйні речовини, Степану Латипову закидають:

  • ч. 1, 2 ст. 342 (Організація групових дій, що грубо порушують громадський порядок і пов'язані з явною непокорою законним вимогам представників влади, які призвели до порушення роботи транспорту та організація та активна участь в таких діях);
  • ч. 2 ст. 363 (Опір співробітникам органів внутрішніх справ при виконанні ними обов'язків з охорони громадського порядку);
  • ч. 4 ст. 209 (Шахрайство, вчинене в особливо великому розмірі).

Повідомляється, що в серпні Степан Латипов організував групу громадян для спільної участі в діях, що грубо порушують громадський порядок, створив в Telegram чат, в якому розміщувалися заклики до протестів.

Крім того, Латипову закидають опір співробітникам міліції та створення майстерень з виготовлення забороненої символіки, а також організацію збору грошей.

Також слідство вважає, що здійснюючи свою професійну діяльність Латипов заволодів коштами на суму понад 123 тисяч рублів, ввівши в оману 16 юридичних осіб, використовуючи дешевий препарат замість дорогого.

Нагадаємо, раніше Лукашенко допустив перекидання військ Росії в Білорусь через НАТО.