RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

Всі новини

Більше солдатів - менше працівників: як мобілізація вдарить по бюджету Росії

Вплив т.зв "часткової мобілізації" на економічну ситуацію Росії боляче вдарить по бюджету, який внаслідок санкцій вже відчуває значний дефіцит.

Про це розповів "Апострофу" керівник аналітичного департаменту Libertex Group Андрій Шевчишин.

"Мобілізація є виключно витратною статтею для бюджету. У першу чергу, вона означає вилучення великої кількості співробітників з робочих місць, що очевидно призведе до скорочення виробництва, а значить і податків", - зазначає експерт.

Крім того, за його словами, нових солдатів потрібно екіпірувати, озброювати та платити їм зарплатню.

Якщо припустити, що всім 300 тисячам мобілізованих платитимуть обіцяні 200 тисяч рублів, то лише це обійдеться російському бюджету у 60 мільярдів рублів, тобто приблизно мільярд доларів на місяць, підрахував він.

Ще одним наслідком мобілізації стала масова втеча за кордон потенційних призовників. Потік людей до країн Середньої Азії, Закавказзя, Перської затоки, Туреччини тощо різко зростає.

Вже зараз на пропускних пунктах з державами, які ще відкриті для росіян, виникли величезні черги. Ті, в кого в паспорті є шенгенскі візи, прямують до країн ЄС - Латвії, Естонії, Фінляндії.

Читайте також: ЄС зачиняє двері росіянам: вже заборонено в'їзд до чотирьох країн

У першу чергу серед втікачів економічно активні люди, які мають достатні засоби для того, щоб сплатити необхідні для виїзду хабарі, розмір яких в цій ситуації, поза сумнівом, значно виросте, і кваліфікацію, яка дозволить їм влаштуватися і забезпечити себе на новому місці.

"Ймовірно нова хвиля еміграції спричинить відтік за кордон близько 2 мільйонів людей", - пояснює керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський.

Це означатиме, що вони не тільки перестануть заробляти і сплачувати податки, але й перестануть витрачати гроші в Росії, що пригнічуватиме галузі, які виробляють споживчі товари.

Необхідність спорядження нових військ також створить додаткове навантаження на економіку. Причому її здатність значно збільшити випуск відповідної продукції викликає сумніви.

"Просто збільшити державне замовлення російській владі навряд чи вдасться. Всі спеціалізовані підприємства вже працюють з максимальною потужністю, і їхня продукція покриває лише близько 10% втрат, які Росія несе на полі бою", - каже Несходовський.

Наразі для випуску складної техніки у РФ не вистачає багатьох комплектуючих, які раніше імпортувалися, а тепер потрапили під санкції.

Докладніше читайте у матеріалі "Апострофа" "Задушити самого себе: коли мобілізація доб’є Росію"