RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Біжать навіть чиновники: підсумки оголошеної "мобілізації" у Росії

Вже більше місяця минуло з часу оголошення в Росії мобілізації, і зараз можна підбити її перші підсумки й головний з них такий: відправлення на фронт виловлених військкоматами "чмобиків" перелому у війні не приніс, а ЗСУ продовжують звільняти окуповані території.

Тим часом РФ зазнає досить значних втрат не тільки на полі бою, а й в економіці.

Економічні проблеми переважно пов'язані з великими людськими втратами. У Росії помітно зменшується кількість людей, які здатні створювати матеріальні цінності. І це неминуче відбивається на економічному розвитку країни.

Читайте також: "Могілізація" і профанація: як Путін уверг РФ у бардак і хаос

З першого дня мобілізація вибила із повсякденного життя дві великі групи людей. Перші – це, власне, мобілізовані громадяни, які автоматично припиняють роботу та стають тягарем для держави та для своїх сімей, змушених самостійно споряджати їх на війну. Другі – це ті, хто вирішив не чекати повістки та поспішив виїхати за кордон.

Чисельність обох груп складно оцінити, оскільки дані щодо мобілізації в РФ засекречені. Офіційно оголошено про намір призвати 300 тисяч нових вояків. Однак військові та політичні експерти вважають, що, швидше за все, ця цифра буде значно більшою. За деякими оцінками, лише цього року Кремль планує мобілізувати до 500 тисяч людей. Таким чином, на війну вирушить приблизно кожен сотий працівник.

Щодо людей, які протягом останніх тижнів штурмують прикордонні переходи в усіх напрямках, ще відкритих для росіян, точної статистики також немає. Називаються цифри від 300 до 500 тисяч жителів.

Таким чином можна припустити, що загальні втрати працездатного населення за останній місяць у Росії становили від 600 тисяч до мільйона. І переважна більшість із них – чоловіки призовного (а отже, і максимально працездатного) віку.

"Не слід забувати також ще про одну велику соціальну групу - внутрішніх мігрантів. Це люди, які залишили свої місця проживання та роботи і зараз ховаються від повісток. Хтось виїхав у село, хтось сидить удома у родичів. Оцінити кількість таких людей дуже важко, оскільки вони фактично пішли у підпілля. Очевидці стверджують, що на вулицях російських міст, навіть Москви, сьогодні набагато більше жінок, ніж чоловіків", - заявив у коментарі "Апострофу" керівник аналітичного спрямування мережі "АНТС" Ілля Несходовський.

Слід зазначити, що тікають навіть чиновники. За даними російського опозиційного видання "Верстка", у деяких відділах мерії Москви зникли до 30% співробітників-чоловіків, переважно зайнятих у сфері IT, що дуже ускладнило роботу та інших департаментів. Видання також повідомляє про від'їзд із країни співробітників федеральних міністерств та Центрального банку.

Формально таким працівникам надається "броня", але за їх забирають на війну до того, як вони її одержують. І ті, що біжать, безумовно, мають рацію – справжнім шоком, навіть для пропагандистів, стала загибель 10 жовтня керівника одного з відділів в уряді Москви Олексія Мартинова, про що повідомила заступник головного редактора RT Наталія Лосєва. Мартинова було мобілізовано 23 вересня.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа" "Мобілізація без грошей: як Росія прискорює свій кінець".