RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Вплив санкцій та вихід західного бізнесу з Росії: дефіцит кадрів веде до падіння економіки країни-агресора

Скорочення пропозиції на ринку праці, технологічна примітивізація, приховане безробіття призвели до того, що формально безробіття в Росії перебуває на відносно низькому рівні, проте країна-агресор зіштовхується з усе новими проблемами.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофу".

Так, у РФ зафіксували рекордну нестачу працівників - показники знизилися до рівня 1998 року. Найгостріша ситуація склалася у сфері обробних виробництв, підприємств промисловості, видобутку корисних копалин. Частка молоді на ринку праці не перевищує і 30%. Причиною став зокрема відтік населення. Зарплати населення впали за 10 місяців на 1,5%.

Унаслідок скорочення сукупного випуску (за рік ВВП країни втратив до 3,5%) потреба роботодавців у працівниках на кінець 2022 скоротилася на 17,8%, у порівнянні з 2021.До зростання безробіття це не призвело, бо скорочення супроводжувалося відтоком громадян та мобілізацією. З початку війни тисячі іноземних компаній пішли з ринку РФ - цілі галузі потрапили під санкції, а такі, як автопром і авіапром переживають кризу. Рівень безробіття до кінця року може подвоїтися, а кількість безробітних зрости на 10 тисяч осіб.

Деякі компанії в РФ скоротили штат, перевели його в режим "простою" або відправили в неоплачувану відпустку. Це призвело до простою більш ніж 125 тисяч працівників зарубіжних компаній, що працюють у РФ.

З Росії вивели понад 251 млрд дол. Державні інвестиції не можуть підтримувати економіку і національну валюту, на рубль чекає девальвація, що позначиться на стрибку цін на товари та послуги. Криза може призвести до порушень з боку роботодавців, відтоку мігрантів і зростання злочинності.

Мобілізація і формування добровольчих батальйонів у регіонах, масові від'їзди за кордон через оголошення мобілізації торкнулися найбільш працездатної частини населення. Рівень скорочення трудових ресурсів в Росії оцінюється в 10-15%, що знизило тиск на ринок праці.

Населення, яке втекло від мобілізації та відкрило рахунки в іноземних банках, сприяє відтоку капіталу з РФ. Виведення капіталу з РФ є вигідним для України. Еміграція, поряд із санкціями, скоротить економічну активність і зробить російське суспільство більш вразливим.

Кризові явища в низці секторів економіки РФ змушуватимуть компанії скорочувати витрати та фонд зарплати праці, що призведе до звільнень або скорочення окладів. Тому важливо дотримуватися санкційних обмежень і вводити нові елементи тиску на економіку агресора.

Щоб надати остаточного впливу на економіку Росії, необхідно посилити санкції та сприяти збільшенню виведення капіталу з Росії. Це може допомогти істотно обмежити фінансові можливості уряду РФ для ведення військових дій в Україні.