RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Облігації держпозики vs депозити: експерт фондового ринку про вигоди інвестування

Що вигідніше вкладатися у цінні папери чи відкривати депозити в банках

Що вигідніше вкладатися у цінні папери чи відкривати депозити в банках

Вигідніше вкладатися у цінні папери чи відкривати депозити в банках? Що важливо знати про облігації державної позики? Як уникнути ризиків, пов'язаних з інвестуванням? У пошуках відповідей ми зустрілися і поспілкувалися з Анатолієм Федорчуком, керівником інвестиційного відділу ТОВ «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА».

- Анатолію, ваша компанія займається продажем гривневих і валютних облігацій держпозики. Наскільки такий вид грошових вкладень є безпечним для інвестора і вигідним для держави? Чи активні українці в питанні інвестування в держоблігації?

- Інвестування в облігації внутрішніх державних позик (ОВДП) є повністю безпечним. Відразу поясню чому. Цінні папери такого типу розміщуються тільки на українському фондовому ринку, їхнім емітентом є Мінфін. Держава гарантує інвесторам повну виплату номінальної вартості облігацій і відсоткового доходу згідно з умовами їх розміщення.

Процедура випуску та порядок розміщення ОВДП затверджені постановою КМУ №80 від 31 січня 2001 року. Випуск держоблігацій дає змогу поповнити держскарбницю грошима, які далі можна направити на фінансування національних і місцевих ініціатив і проектів.

Складається ситуація, коли процес інвестування в ОВДП вигідний і для держави, і для інвесторів. Власники цих цінних паперів виграють навіть двічі. По-перше, уряду вигідно продавати ОВДП, щоб мати кошти для реалізації спеціальних держпрограм, що підвищує рівень життя кожного українця. По-друге, інвестори, придбавши ОВДП, отримують фіксований дохід і з часом повертають свою інвестицію у 100-відсотковому розмірі. При цьому фізичні особи не сплачують 18% податку на дохід фізичних осіб.

Саме ці переваги й приваблюють українців інвестувати кошти в ОВДП. Хоча показник залученості наших громадян до інвестування в держоблігації поки не перетнув відмітку у 2%, ми щоденно спостерігаємо, що все більше людей цікавляться цим питанням. Так, лише за перші 3 місяці 2019 року уряд розмістив свої облігації серед інвесторів загальною сумою 87,3 мільярда гривень, з яких 57,3 мільярда — у національній валюті, а також 1 мільярд доларів та 38,7 мільйона євро.

У ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА ми наголошуємо, що ОВДП — це, насамперед, практичний інвестиційний інструмент. Купуючи держоблігації, інвестори-початківці можуть глибше зрозуміти специфіку фондового ринку, а інвестори з досвідом можуть диверсифікувати інвестиційні ризики.

- Ви кажете, що українців, які інвестують в держоблігації, приваблює можливість повернення всієї суми вкладу й отримання пасивного доходу у вигляді відсоткових виплат. Але такі ж умови пропонують банки при відкритті депозитів.

- Так, інвестування в ОВДП за своєю суттю схоже з розміщенням коштів надепозитному рахунку у банку. Відмінності полягають в умовах. Я завжди акцентую увагу на чотирьох основних пунктах.

- Прибутковість. Інвестуючи кошти в облігації держпозики, клієнт заробляє більше. Порівняємо: відсоткова ставка держоблігацій становить 15,7% у гривні й 6% у валюті, а банківських депозитів — 14% й 2,5% річних відповідно.

- Сплата податку на дохід. Податок на дохід фізичних осіб, отриманий від ОВДП, платити не потрібно. Ставка податку на відсотки з депозитного вкладу становить 18%.

- Гарантія повернення вкладу. Вкладникам в ОВДП держава повертає повну суму інвестиції, тобто верхня гранична сума не обмежена. Банки ж можуть повернути лише 200 тис. гривень (і то це має відношення лише до фізичних осіб, оскільки юридичні особи не є учасниками ФГВФО).

- Зміна відсоткової ставки. Емітент не змінює ставку ОВДП протягом всього періоду випуску облігації. У депозитних договорах відсоткова ставка визначається на рік, і при укладенні нового договору може бути іншою — вищою або нижчою залежно від поточних тарифів банку.

- Якщо я хочу купити облігації, то куди мені звертатися? До Міністерства фінансів, яке є емітентом?

- Розміщення цінних паперів для продажу здійснюється на первинному і вторинному ринках. Купувати облігації на первинному ринку можуть окремі банки й установи, які визначені Міністерством фінансів. Фізичні особи можуть придбати ОВДП лише на вторинному ринку, на якому обертаються раніше емітовані на первинному ринку цінні папери. Таким чином, якщо ви хочете інвестувати в держоблігації, то звертатися до Мінфіну вам не потрібно, купити ОВДП можна через банки й інвестиційні компанії.

У ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА ми розробили унікальний продукт. Наші клієнти можуть придбати від однієї облігації вартістю 1150 гривень/доларів США. Додаткові комісії при цьому сплачувати не потрібно. Якщо інвестор купує ОВДП на ринку, то йому необхідно заплатити ринкову вартість держоблігаційі додаткові комісії: до 500 гривень при оформленні покупки, до 100 гривень щомісяця за обслуговування рахунку тощо. Якщо купівля держоблігацій оформлюється через банківську установу, то мінімальний розмір інвестиції має становити 1 мільйон гривень або 40 тисяч доларів США.

Також ми пропонуємо клієнтам вигідну схему нарахування дохідності. Особам, які придбали цінні папери на ринку, відсоткові виплати нараховуються емітентом раз у 6 місяців, а за продуктом від ФРІДОМ ФІНАНС ми нараховуємо дохід щомісяця.

Власник ОВДП може повернути інвестицію двома способами:

1.У будь-який момент здійснити зворотний продаж облігацій до ТОВ «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА».

2.Дочекатися погашення облігацій їхнім емітентом.

- Чи має ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА право здійснювати операції на фондовому ринку?

- Так, безперечно. Ми працюємо в рамках чинного законодавства України. Загалом ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА працює у двох напрямах:

- Торгівля цінними паперами — купівля і продаж цінних паперів на біржах і позабіржовому ринку.

- Депозитарні послуги — відкриття й обслуговування рахунків у цінних паперах, облік прав власності на цінні папери, виплата доходів за цінними паперами.

Такі види діяльності підлягають ліцензуванню і наша компанія має всі потрібні ліцензії НКЦПФР. Ознайомитися з ними можна на нашому офіційному сайті.

На відміну від банків ми сконцентровані на одному виді діяльності, тому можемо запропонувати найкращі інвестиційні рішення в кожному конкретному випадку. В Україні працює 12 філій ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА в різних регіонах. Зацікавлені в інвестуванні особи можуть завітати до наших відділень на особисту зустріч з інвестиційним менеджером або отримати персональну консультацію в інформаційному контакт-центрі.

- На який відсоток дохідності я можу розраховувати, й чи виникнуть у мене якісь податкові зобов'язання після придбання облігацій?

- Дохідність облігацій, куплених у ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА, становить 15,7% у гривні та 6% у валюті. Фізичні особи, які отримують дохід від ОВДП, не сплачують податок на дохід фізичних осіб, сплачують лише 1,5% військового збору. Юридичні особи платять 18% податку на дохід, але для них основною перевагою інвестування в облігації державних позик є те, що вони гарантовано повертають всю вкладену суму.

- Чи є якісь обмеження щодо осіб, які можуть оформлювати ОВДП? Які документи потрібні для купівлі держоблігацій, і які документи я отримую після оформлення покупки?

- Ні, обмежень немає, а сам процес доволі простий і зрозумілий. Щоб купити держоблігацію, потрібен лише паспорт і реєстраційний номер облікової картки платника податків (прим. ідентифікаційний номер).

При купівлі ОВДП між інвестором і ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА укладається договір купівлі-продажу цінних паперів. Один із двох примірників договору залишається в інвестора. Додатково клієнт отримує виписку про стан рахунку в цінних паперах. У цій виписці фіксується вся інформація про придбані інвестором держоблігації. Облігації держпозики враховуються на особистому рахунку клієнта.

За кожним клієнтом ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА закріплено менеджера, який супроводжує всі операції, консультує його щодо інвестиційних можливостей, роз’яснює всі нюанси. Також у нас працює контакт-центр, де можна отримати відповіді на запитання щодо компанії й особливостей інвестування, записатися на зустріч з інвестиційним менеджером в одному з 12-и офісів. Про всі актуальні новини у сфері інвестування й облігацій ми інформуємо через Telegram-канал.

- Які перспективи розвитку сфери Ви бачите? Чи існує ймовірність того, що українці «перенесуть» свої гроші з депозитів в ОВДП?

- Переконаний, що ринок держоблігацій в Україні лише розвиватиметься. І я говорю так, не тому, що прагну цього, а тому що тверезо оцінюю офіційну статистику. З початку 2017 року розмір вкладів у держоблігації серед фізичних осіб виріс у 90 разів — з 104 мільйонів до 9,5 мільярдів гривень. Навіть більше, поки українці думають, чи вкладатися в облігації чи ні, нерезиденти активно купують наші цінні папери. На їхню думку, показник ризику неповернення капіталу в Україні зараз є рекордно низьким. Станом на сьогодні загальна сума інвестицій нерезидентів в ОВДП України становить 60 мільярдів гривень, тоді як минулого року — всього 10 мільярдів. Ці цифри говорять самі за себе.

Українці поки що лише вчаться інвестувати, тому, гадаю, через декілька років інвестування на фондових ринках буде закономірністю, а не винятком.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter

Читайте також

Потрібен економічний шок: скільки ще Росія зможе фінансувати війну

Проблеми в економіці не позбавлять Росію можливості фінансувати війну, зупинити агресора може економічний шок

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень