RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мрії чи реальність: хто побудує "Український Діснейленд"

Тематичний парк розваг може стати візитною карткою Києва

Тематичний парк розваг може стати візитною карткою Києва Фото:

В Україні досі немає повноцінного розважального тематичного парку на зразок тих, які успішно працюють по всьому світу. Київська влада обіцяє побудувати "Український Діснейленд", але далі слів справа поки не йде. Крім кількох парків і звичайних атракціонів киянам провести вільний час з дітьми просто ніде. "Апостроф" з'ясовував, чи можлива реалізація такого амбітного проекту як розважальний тематичний парк в Україні.

На території Гідропарку в Києві з'явиться грандіозний парк розваг - "Український Діснейленд". Про це нещодавно заявив мер столиці Віталій Кличко.

Амбітне завдання? - поставив запитання міський голова, та й сам на нього відповів: "Так!".

Втім, кілька років тому Кличко робив вже подібну заяву, обіцяючи побудувати в столичному Гідропарку за рахунок коштів приватних інвесторів парк розваг на зразок Діснейленду.

Разом з тим, якщо винести за дужки передвиборний популізм, слід визнати, що сама ідея створення в Україні великого парку розваг, які б припали до душі, як дітям, так і їх батькам, доволі правильна.

Єдине, можливо, Україні, зокрема, Києву, потрібен не Діснейленд, а щось інше. Справа в тому, що класичний Діснейленд по-справжньому успішний лише в США.

Діснеївські парки є в Шанхаї, Гонконзі, Токіо, а також знаменитий "Євро-Діснейленд" недалеко від Парижа. Але в інших європейських країнах Діснейлендів немає, і найближчим часом вони навряд чи з'являться.

Більш того, незважаючи на величезну популярність, паризький Діснейленд з фінансової точки зору - малоприбуткове і часом збиткове підприємство. Інша справа, що він і всі подібні тематичні парки створюють десятки тисяч робочих місць і стають візитною карткою європейських столиць і регіональних центрів. Саме для цього міська влада надає не тільки землю, а й інфраструктуру, а також всіляке сприяння для реалізації подібних проектів. Його створення - це кілька років роботи міської влади та бізнесу.

Не кажучи вже про те, що ні про які відкати та корупційної прибутку в процесі їх створення і мови бути не може, оскільки тематичні парки - це не тільки і не стільки бізнес, скільки іміджевий і соціальний проект для того чи іншого регіону. Але без корупції, як це добре відомо, в Києві неможливо не те що побудувати великий тематичний парк, але навіть отримати дозвіл на досить скромний соціальний або інфраструктурний проект.

Не тільки Діснейленд

Тому абсолютно зрозуміло, що в нинішній парадигмі української політики та економіки уявити створення "Українського Діснейленду" непросто. Але, рано чи пізно, все-таки нішу великого тематичного парку в українській столиці хтось займе. Зрештою, такі парки дуже привабливі для бізнесу, причому не тільки безпосередньо для індустрії розваг, але також для готельного та ресторанного. Такий парк відразу ж може стати візитною карткою міста та магнітом для десятків тисяч сімей, які не можуть дозволити собі злітати в Париж або Орландо, але які теж мріють подарувати кілька днів щастя своїм дітям.

Але яким має бути такий об'єкт, якщо шансів залучити героїв Уолта Діснея у Києва замало? І чи повинен це бути дійсно американський Діснейленд?

За великим рахунком, Діснейленд є майданчиком для просування спадщини Уолта Діснея і американського кінематографа. Європейські ж розважальні парки,що складають хорошу конкуренцію та успішно засвоїли цю нішу у всіх європейських країнах, більше націлені на зміцнення національних та сімейних цінностей.

У цьому є і ідеологічний, і комерційний розрахунок. Візит до Діснейленду часто розглядається як якась винагорода дітей (наприклад, за успішне закінчення навчального року), тому важко уявити собі більш одного - від сили двох відвідувань в рік представниками однієї сім'ї.

У свою чергу, тематичні парки, що апелюють до сімейних цінностей, стимулюють, в тому числі й фінансово, більш часті візити - як мінімум, 4-6 разів на рік, але, цілком реально, і щомісячні.

Наочний приклад - мережа тематичних парків "Плопса". На сьогодні функціонують вісім парків компанії в Бельгії, Нідерландах, Німеччині та Польщі. Тільки в крихітній Бельгії їх п'ять і на підході ще два.

Відкритий в 2018 році парк в польському Тожимі виявився настільки успішним, що "Плопса" вирішила запустити в Польщі ще відразу три парки - в Варшаві, Гданську та Катовіце. Також незабаром буде відкритий тематичний парк в Празі.

Тематичний парк в польському Тожимі MajalandФото: facebook/MajalandKownaty

Крім того, в планах компанії вихід на ринки США, Канади, Австралії, Китаю.

Є й інші тематичні парки. Наприклад, "Ефтелінг" недалеко від нідерландського Тилбурга. Він входить до 25 найбільш відвідуваних тематичних парків світу і в "трійку" найбільших розважальних парків Європи. Щорічно його відвідують близько 5 мільйонів людей. Що характерно, майже 95% жителів Нідерландів хоч раз побували в цьому парку.

Гноми, феї, каруселі, готелі, ресторани, паркування...

Парк розваг - це, безумовно, атракціони, але не тільки. В "Ефтелінгу", наприклад, є тематичний парк, розділений на п'ять королівств, в якому мешкають герої казок Андерсена, Братів Грімм, Шарля Перро.

Тут також є три тематичних готелю і поле для гольфу. Загальна площа комплексу - 276 гектарів, з яких тільки на парковку припадають 11 гектарів.

В Іспанії в курортній зоні Коста Дорада недалеко від Таррагони (і трохи далі від Барселони) розташувався цілий комплекс парків розваг "ПортАвентура". Він розділений на шість тематичних зон, кожна з яких присвячена одній з історичних цивілізацій. А, ще тут є аквапарк, поле для гольфу та шість тематичних готелів.

Говорячи про розважальні комплекси, не можна не згадати "Європа-Парк", який розташований біля німецького містечка Руст на самому кордоні з Францією.

Це другий за відвідуваністю парк розваг в Європі після паризького Діснейленду. Він є свого роду втіленням європейської єдності, оскільки в ньому представлено понад десятка тематичних зон, присвячених різним європейським країнам.

Зрозуміло, на території комплексу є готелі, а також кемпінг для бюджетних туристів, який, до речі, теж з вигадкою, так як в ньому відвідувачі можуть зупинитися в індіанському тіпі або у справжній дерев'яній хатині.

Наявність готелів - дуже важлива складова, оскільки передбачається, що в такому парку сім'я нерідко проведе всі вихідні.

У ці парки приїжджають цілими шкільними класами з регіонів та сусідніх країн, і там, крім розваг, проводяться й інші заходи, в тому числі, з соціальною або просвітницькою метою.

Крім того, на території подібних комплексів завжди багато ресторанів та інших місць громадського харчування. Результати ряду досліджень показали, що тематичні парки отримують більше доходів від пунктів харчування, ніж власне від атракціонів.

Для міста ж це - кілька тисяч робочих місць і стабільний дохід у бюджет, це - об'єкт, що допомагає вирішити багато соціальних та економічних завдань.

Святе місце пустим не буває

В Україні подібних об'єктів, на жаль, немає.

Хтось може заперечити, що вже досить довго в Київській області функціонує парк "Київська Русь".

Однак це, скоріше, музей або театр під відкритим небом, а не парк розваг. Театралізовані вистави, які за відгуками відвідувачів, справді, вражаючі, проводяться там лише по вихідних та святкових днях. Проблемою парку є його віддаленість від Києва та відсутність зручного транспортного сполучення. Але найголовніше - це точно не той інфраструктурний проект, який в змозі змагатися з Діснейлендом або "Європа-Парком".

Євродіснейленд у ФранціїФото: facebook/DisneylandParis

Однак такі ж складнощі, по ідеї, мають виникнути в будь-якому іншому місці, подалі від великого міста, в тому числі, Києва. Адже, дійсно, більшість тематичних парків, про які йшлося вище, знаходяться за межами великих міст.

Це вірно, але лише частково.

Так, "Євро-Діснейленд" знаходиться в 30 кілометрах від Парижа. Це - трохи далі, ніж Версаль, але істотно ближче, ніж, наприклад, замка Фонтенбло. При цьому в "Євро-Діснейленд" ходить приміська електричка (червона лінія А), і час у дорозі до нього з центру Парижа становить всього 30 хвилин. Схожа ситуація і з парком "ПортАвентура" - від Барселони туди їхати одну годину потягом, а неподалік є міжнародний аеропорт.

Також потрібно розуміти, що територія Парижа або Барселони - це трохи більше 100 квадратних кілометрів, тоді як Києва - понад 800 квадратних кілометрів. При цьому в українській столиці, насправді, все ще багато місця, де можна було б розмістити подібний розважальний комплекс.

Зокрема, це вже згаданий Гідропарк. Крім того, фахівці називають перспективною локацією парк "Партизанська слава" недалеко від станції метро "Червоний хутір" (це, в свою чергу, могло б вдихнути нове життя в залізничний вокзал "Дарниця", що знаходиться неподалік). Також цікавою може бути земельна ділянка недобудованого ТРЦ "Республіка", який раніше належав олігархові Дмитру Фірташу.

На території Києва стільки покинутих об'єктів, де подібні парки прекрасно б розмістилися і стали окрасою міста, що далеко і ходити не треба. Взяти хоча б Льодовий палац біля "Експоцентру України" (колишній ВДНГ), який вже 30 років служить антирекламою місту та є символом розрухи міської інфраструктури. На його місці ідеально б розмістився парк розваг. Або ж промзона на Видубичах. Відповідальна міська влада повинна була б вже давно вивести за місто те, що там залишилося, і зробити з неї магніт для інвестицій, а не місце для зйомок фільмів жахів.

Чи стане мрія реальністю

Чи знайдуться інвестори для подібного проекту, беручи до уваги всім відомі корупційні "стандарти" виділення землі, затвердження проектів, вартості підключення до інфраструктури? Співрозмовники "Апострофа" кажуть, що бажаючі були і є, причому не потенційні, а цілком реальні.

Однак саме "корупційний податок", складності з отриманням земельних ділянок, дозволів на будівництво та інші бюрократичні складові відштовхнули вже декількох інвесторів.

Чиновникам простіше віддати привабливу ділянку землі олігархові або ушлому забудовнику - не безплатно, зрозуміло - для зведення на ній чергового торгового центру або десятка житлових висоток.

На сьогодні дійсно є кілька інвесторів, які придивляються до даного проекту на території Києва і все ще вірять в те, що розуміння критичного відставання української столиці від інших європейських мегаполісів нарешті з'явиться у представників міської влади. Або ж "інвестняні" президента Володимира Зеленського зможуть пробити корупційні барикади столиці. І тоді, цілком можливо, в Києві, нарешті, з'явиться "Український Діснейленд" або просто добротний національний тематичний парк, де із задоволенням будуть проводити час не тільки кияни, а й гості столиці, і куди не соромно буде привести тих, хто побував у схожих місцях в Європі.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки