RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Продати ПриватБанк: можна, але невигідно

Банк був націоналізований в 2016 році

Банк був націоналізований в 2016 році Фото: УНІАН

Українська влада має намір виставити на продаж державні банки, в тому числі найбільший в країні "ПриватБанк". За словами глави Національного банку України (НБУ) Кирила Шевченка, приватизаційний конкурс може бути оголошений вже в цьому році. "Апостроф" з'ясовував, наскільки своєчасною є ідея такої швидкої приватизації "ПриватБанку" і, якщо вона все ж відбудеться найближчим часом, за скільки його можуть продати.

Глава Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко заявив, що протягом найближчих п'яти років регулятор планує знизити частку держави в банківському секторі з нинішніх 55% до 25%. За його словами, це допоможе банківській системі знайти більшу незалежність і наблизить її до ринкових принципів.

Нагадаємо, в державній власності перебувають "Ощадбанк", "Укрексімбанк", "Укргазбанк" і "ПриватБанк". Але, якщо "Ощадбанк" і "Укрексімбанк" спочатку були державними (є спадкоємцями радянських "Ощадбанку" і "Зовнішекономбанку" відповідно), то два інших перейшли в держвласність через їх фінансові проблеми, причому відносно недавно.

"Укргазбанк" був націоналізований в 2009 році в розпал світової економічної кризи.

"ПриватБанк" націоналізували в кінці 2016 року, начебто, за згодою сторін, при тому, що пізніше колишні співвласники фінустанови - Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов - подали позови про повернення їм у власність банку. Тільки прийняття закону про неможливість повернення націоналізованих банків під контроль колишніх акціонерів дозволило стабілізувати ситуацію з "ПриватБанком".

Питань більше, ніж відповідей

У 2021 році за сприяння Міжнародної фінансової корпорації (IFC) почався процес приватизації "Укргазбанку", проте хедлайнером майбутнього розпродажу має стати "ПриватБанк", назва якого, як би само підштовхує до приватизації.

За словами Кирила Шевченка, частка "ПриватБанку" на ринку становить близько 20%. При цьому за деякими показниками частка фінустанови ще більше. Так, згідно з даними НБУ, на 1 березня 2021 року в "ПриватБанку" зберігалося близько 248,8 мільярда гривень, які належать фізичним особам, що становить близько 36% від загальної суми вкладів фізосіб (630,4 мільярда гривень).

Однак "ПриватБанк" обтяжений великою кількістю проблемних кредитів і сьогодні є фігурантом близько сотні судових позовів.

Проте, глава НБУ вважає, що вже в цьому році вдасться оголосити конкурс на продаж фінустанови.

Але наскільки можуть бути реалізовані такі плани?

"ПриватБанк" - найприбутковіший в Україні. Він дає понад 60% прибутку всіх банків країни. У минулому році це було 24,3 мільярда гривень. Рішення про майбутню можливу приватизацію банку буде приймати акціонер, тобто Кабінет міністрів. І це - перспектива кількох років", - сказав "Апострофу" прес-секретар "ПриватБанку" Олег Серга.

На думку заступника директора Центру економічної стратегії Марії Репко, продаж "ПриватБанку" стала б цілком адекватним вирішенням питання невиправдано великої частки держави в банківській системі.

Фото: Getty images

"Вирішення цього питання давно перезріло. Але неодмінно виникнуть проблеми з оцінкою вартості банку, перспектив повернення кредитів, виданих компаніям Ігоря Коломойського, а також питання подальшої долі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), які були внесені державою до статутного капіталу банку після націоналізації", - розповіла вона в коментарі виданню.

На її думку, старі кредити, які сьогодні є предметом судових процесів, навряд чи можуть бути високо оцінені, і надії на їх швидке і легке повернення дуже невеликі.

"Крім того, якщо банк перейде в приватні руки, разом з внесеними державою до його статутного капіталу ОВДП (на суму близько 160 мільярдів гривень), Міністерство фінансів отримає великого власника свого боргу, з яким вже не так легко буде вирішувати питання рефінансування, як з банком, що належить державі", - поділилася своїми побоюваннями Марія Репко.

Непрофільна діяльність

Ідея приватизації держбанків є правильною, і мова не тільки про "ПриватБанк", але і про всі інші, вважають експерти.

"Держава не повинна займатися роздрібним кредитуванням, оцінювати платоспроможність позичальників і нести ризики, пов'язані з можливим неповерненням кредитів. Це все функції приватних банків, які мають для цього необхідних фахівців та досвід, - заявив "Апострофу" голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук. - Тому роздрібні банки, які в силу різних обставин сьогодні опинилися в державній власності, краще приватизувати".

На його думку, навряд чи можна говорити про продаж "ПриватБанку" в нинішньому році, навіть якщо найближчим часом всі судові тяжби будуть врегульовані.

"Сегодня" ПриватБанк "займається переважно обслуговуванням рахунків своїх клієнтів і за рахунок цього формує більшу частину свого прибутку. У той же час, основний вид банківської діяльності - кредитування, за рахунок якого отримують прибуток все банки в світі, - грає в його діяльності дуже незначну роль, - говорить експерт. - Раніше банк кредитував підприємства Коломойського, а тепер він практично кредитами не займається. Тому велике питання: чи цікаво великим банківським групам придбання такої установи? ".

Кушнірук зазначив, що кілька років тому розроблялася концепція спеціалізації державних банків, яка дозволила б їм успішно розвивати свій бізнес, не витрачаючи сили на непотрібну конкуренцію один з одним. Так, передбачалося, що "ПриватБанк" зосередиться на кредитуванні малого та середнього бізнесу, "Ощадбанк" - на обслуговуванні фізичних осіб, "Укрексімбанк" - на підтримці експортних операцій.

Однак концепція так і не була реалізована, що негативно позначилося на розвитку "ПриватБанку", та й інших держбанків теж.

Фото: УНІАН

Скільки коштує банк побудувати

Але якою може бути ціна "ПриватБанку", якщо на нього все ж знайдеться покупець?

На жаль, особливого приводу для оптимізму немає, вважає Борис Кушнірук.

За його словами, часи, коли іноземні банківські групи ставали в чергу за українськими активами, пішли в історію.

Нагадаємо, такі банки як "Аваль" (93% акцій банку були куплені в 2005 році австрійською групою Raiffeisen Bank International за 1 мільярд доларів, зараз називається "Райффайзен банк Аваль") або "Укрсоцбанк" (в 2007 році 95% акцій банку купила італійська група UniCredit за більш, ніж 2 мільярди доларів, зараз входить до складу "Альфа-груп") були продані за суми, які в три рази, а то і більше, перевищували їх статутний капітал.

"Економічний спад, тотальна некомпетентність уряду, хаотична законодавча діяльність, загроза російській агресії ... Ці та інші чинники помітно знижують рівень потенційного інтересу інвесторів до придбання українських банків", - говорить Борис Кушнірук.

За його словами, мова може йти про ціну, яка дорівнює величині капіталу або трохи більше.

Зараз власний капітал "ПриватБанку" становив приблизно 50 мільярдів гривень (1,8 мільярда доларів).

"Продаж банку за такою ціною не буде вигідною операцією для держави, яка після націоналізації вклала в його статутний капітал близько 160 мільярдів гривень", - заявив Кушнірук.

Разом з тим, з огляду на величезну кількість поганих боргів на балансі "ПриватБанку", можливо, його не стануть приватизувати цілком, вважає Марія Репко.

"Хоча в публічній площині ця ідея і не обговорювалася, але, може бути, що після ретельного вивчення фінансового стану банку, консультанти зможуть запропонувати розділити його на "хороший" і "поганий", - сказала вона.

В цьому випадку знайти покупця на "хороший" банк буде легше, ніж на "ПриватБанк" цілком з усіма його проблемами.

Але за скільки вдасться продати такий актив, сказати практично неможливо.

Ну, а "поганому" банку під управлінням держави дістануться розгляди з колишніми власниками. І було б непогано, щоб у виграші були не Коломойський з Боголюбовим, тому що покривати збитки доведеться платникам податків.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки