RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Діти не дочекаються обіцянок Зеленського, або Куди витікають мільярди "Нафтогазу"

Керівники "Нафтогазу" отримують мільйонні премії, незважаючи на порушення в компанії

Керівники "Нафтогазу" отримують мільйонні премії, незважаючи на порушення в компанії Фото: УНІАН

Державний аудит виявив в НАК "Нафтогаз України" порушення на понад 200 мільярдів гривень, але суд встав на бік холдингу, задовольнивши його позов. Цих грошей могло б вистачити й на доплати медикам, і на підвищення пенсій, і на накопичення для дітей. Що відбувається в НАКу і чому керівництво "Нафтогазу" в Україні є недоторканним, розбирався "Апостроф".

Президент Володимир Зеленський обіцяє запровадити економічний паспорт українця, який допоможе дітям отримувати кошти від користування надрами України.

Нагадаємо, це одна з передвиборчих обіцянок Зеленського. До речі, дуже гарна обіцянка, але, на жаль, безнадійна.

Ні, не тому, що в Україні дефіцит корисних копалин у надрах. Звісно, хотілося, щоб їх було більше, але навіть того, що є, з лишком вистачило б на всіх українців.

Проте, головна проблема – це як використовуються вітчизняні надра.

Провалений видобуток

Розглянемо це на прикладі природного газу.

Попри формальне існування вільного ринку газу в Україні, він, цей ринок, все одно є монополізованим. Державна компанія НАК "Нафтогаз України" здійснює видобуток та імпорт газу, досі контролює газовий транзит, хоча оператор газотранспортної системи вже є відокремленим суб’єктом господарювання, продає значні обсяги палива промисловим споживачам та активно заходить в нішу побутових споживачів.

Найбільша газодобувна компанія в країні – АТ "Укргазвидобування", яка є 100%-ю "дочкою" "Нафтогазу". На неї припадає більш ніж 75% всього видобутку газу в Україні.

Але "Укргазвидобування", а, значить, і "Нафтогаз" як "материнська" компанія, не виконують власні плани щодо видобутку та відповідну концепцію розвитку газовидобувної галузі України, схваленої розпорядженням Кабінету міністрів (№ 1079-р) від 28 грудня 2016 року.

Нагадаємо, у 2020 році Україна вже мала б бути повністю незалежною від імпорту газу державою саме через нарощування власного видобутку. Згідно з амбітною програмою "20/20", компанія "Укргазвидобування" мала в вийти на видобуток газу у 2020 році на рівні 20 мільярдів кубометрів. Проте, по факту він склав лише 15,3 мільярда кубометрів. Це трохи більше, ніж у 2019 році - 14,9 мільярда кубів, але ж менше, ніж у 2018-му – 15,5 мільярда кубів.

Як свідчать результати перевірки "Нафтогазу", яку проводила Державна аудиторська служба України, компанія не забезпечила виконання AT "Укргазвидобування" плану видобутку природного газу у 2018 році на 1 мільярд кубічних метрів, у 2019 році - на 3,3 мільярда кубічних метрів.

Таким чином, невиконання прогнозних обсягів видобутку природного газу призвело до недоотримання у 2018-2019 роках доходів HAК "Нафтогаз України" на суму 22,8 мільярда гривень, які можна було б отримати від його реалізації, йдеться в матеріалах, пов’язаних з перевіркою.

Бурова свердловинаФото: ugv.com.ua

Порушення на мільярди

І це – не єдине порушення, про яке стало відомо після проведення згаданої вище перевірки (було проведено ревізію фінансово-господарської діяльності НАК за період з 1 жовтня 2018 року по 31 грудня 2019 року).

НАК "Нафтогаз України" також не ініціювала розірвання договору з AT "Укргазвидобування" на розробку родовищ та повернення коштів на суму 217,5 мільйона гривень через несвоєчасне проведення передбачених робіт, що свідчить про приховане кредитування "дочірньої" компанії та ризик втрати двох дозволів на користування надрами (Стельмахівська та Південно-Ямпільсько-Дронівська площі).

Також був встановлений факт авансування у 2019 році з боку "Нафтогазу" компаній Uniper Global Commodities SE та RWE Supply & Tradiding GmbH за придбання у 2020 році природного газу на суму 2,4 мільярда гривень, тоді як у 2020 році вартість природного газу значно знизилася.

Окрім цього, встановлено, що "Нафтогаз" реалізував своїй "дочірній" компанії "Нафтогаз Трейдинг" газ за цінами нижчими, ніж для суб`єктів господарювання, що не підпадали під дію положення про покладання спеціальних обов`язків (для потреб населення), а також тих, що склалися на ринку. Через це було недоотримано доходів на 1,8 мільярда гривень, при цьому продаж газу була здійснена за ціною, що на 0,8 мільярда гривень менше, ніж його собівартість.

Також відзначається, що ненарахування штрафних санкцій до компанії "Нафтогаз Трейдинг" за порушення договірних зобов`язань на суму 11,2 мільйона гривень у частині своєчасності оплати придбаного газу, призвело до втрати доходів "Нафтогазу", а також здійснення "прихованого кредитування" "дочірньої" компанії на термін понад один рік на суму 275,1 мільйона гривень.

Порушення можна перераховувати і далі, але картина вже й так зрозуміла. Єдине, що треба додати, це те, що загальна сума встановлених порушень з боку НАК "Нафтогаз України" склала понад 225 мільярдів гривень.

Але компанія не хоче сплачувати до бюджету ці кошти, а тому оскаржила у суді висновки та вимоги Держаудиту. І, як стало відомо, 9 березня 2021 року Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив позов НАК.

Таким чином, держава втратила 225 мільярдів гривень. Які, до речі, можна було б вже зараз спрямувати 7,5 мільйону дітей в рамках виконання нової ініціативи президента щодо економічного паспорту, та майже 12 мільйонам пенсіонерів, які балансують на межі виживання. Ще вистачило б підвищити заробітну плату медикам в умовах пандемії коронавірусу, підтримати малий та середній бізнес, який знов, в умовах локдауну, переважно не працює.

Лікарі на акції протесту через невиплату надбавок, 2020 рік, КиївФото: Апостроф / Олександр Гончаров

Премії за невиконання плану

Але, скоріше за все, "Нафтогаз" знайде, як використати ці гроші. Вірогідно, це будуть премії топ-менеджерам компанії.

Тим більше, що вони й так регулярно виписуються. Зокрема, згідно з наказом від 22 квітня 2019 року, призначені премії за попередній рік:

першому заступнику голови правління Сергію Переломі в сумі 9 171 271 гривня;

заступнику голови правління Сергію Коновцю в сумі 4 959 973 гривні;

члену правління Юрію Колбушкіну в сумі 6 738 077 гривень.

Окрім того, в листопаді 2019 року буди виписані додаткові премії за "особливі досягнення" Сергію Коновцю в сумі 10 022 844,7 гривні та Юрію Колбушкіну в сумі 773 500 гривень.

До речі, Держаудит визнав виплату премій безпідставної, тобто ще одним порушенням.

Але в "Нафтогазі" окрім правління є ще наглядова рада, до якої входять, як українці, так і іноземні фахівці. Ці люди обходяться бюджету теж недешево. Так, минулого року винагорода членів наглядової ради склала 14 мільйонів гривень. І це – просто дрібниці, оскільки за 2019 рік було сплачено 29,4 мільйона гривень, за 2018 рік – 29,3 мільйона гривень.

При цьому у 2020 році "Нафтогаз" працював у збиток. За підсумками дев’яти місяців минулого року, він склав понад 17 мільярдів гривень.

Постає питання: за що всі ці люди отримують мільйони гривень?

Тай й ще – навіщо проводилися реформи газового ринку України, зокрема, в самому "Нафтогазі"? Заради того, щоб була можливість підвищувати тарифи? Для того, щоб кожного року витрачати мільйони на зарплати та премії керівництву? Щоб провалити план збільшення видобутку і отримувати збитки? Хочеться сподіватися, що не для цього. Але робити це все складніше.

Читайте також

Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Фінансова допомога США Україні на 7,85 мільярда доларів оформлена у вигляді кредиту, який, швидше за все, повертати не доведеться

Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

Скорочення бюджетних видатків зменшить залежність України від західної допомоги та держборг країни

Якщо завтра "план Б": скільки протримається Україна без закордонної фіндопомоги

Без допомоги союзників Україна протримається кілька місяців, після чого доведеться скорочувати витрати, піднімати податки та друкувати гроші