RU  UA

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Десятки мільярдів: що зараз із виплатами України для громадян на окупованих територіях

"Апостроф" розбирався у ситуації

"Апостроф" розбирався у ситуації Фото: pixabay.com

Мільйони наших співвітчизників залишаються на тимчасово окупованих територіях. Деякі з них змирилися з обставинами, що склалися, і отримали російське громадянство, інші ж, навпаки, зберігають вірність Україні, незважаючи на пов'язані з цим складнощі. При цьому і ті, й інші, а точніше, частина з них, продовжують отримувати виплати від української держави у вигляді пенсій та заробітної плати. "Апостроф" розбирався, кому на окупованих територіях платить Україна, і які суми на ці цілі виділяються з державного бюджету.

З початку російського вторгнення близько чверті території України опинилося під окупацією ворога. При цьому вкрай складно оцінити кількість українських громадян, які залишаються на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), принаймні на тих, що були захоплені після 24 лютого 2022 року.

Така оцінка багато в чому утруднена тим, що значна кількість людей ще до окупації залишили свої будинки та стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО) в інших регіонах України, а також біженцями у різних країнах світу, переважно в Європі. Цей процес тривав і після захоплення цих територій росіянами і не зупиняється досі. При цьому чимало людей перебралися до Росії (хоча деякі з них зробили це для того, щоб переїхати потім до однієї з європейських країн).

Росія проводить на окупованих нею територіях так звану паспортизацію. За твердженням російської влади, станом на лютий 2024 року вона видала там понад 2 мільйони паспортів РФ. При цьому важливо пам'ятати, що ті, хто, отримавши російське громадянство, зберегли українське, для України за замовчанням вважаються українськими громадянами.

Таким чином, незважаючи на те, що сказати напевно, скільки наших співгромадян залишається на ТОТ, неможливо, можна припустити, що йдеться про кілька мільйонів людей.

Пенсії у законі

Значна частина тих, хто залишається сьогодні на окупованих територіях, – пенсіонери. Але скільки їх там, – знову ж таки, сказати з упевненістю неможливо. Рік тому Міністерство соціальної політики України інформувало, що не має даних про чисельність пенсіонерів на ТОТ. Дуже сумнівно, що за цей час такі дані у міністерства з'явилися.

"Апостроф", у свою чергу, вирішив дізнатися, чи одержують українські пенсіонери, які проживають на ТОТ, українські пенсії (російські доступні їм за наявності російського паспорта), та з відповідним питанням звернувся до Пенсійного фонду України. На жаль, ПФУ на запит нашого видання на даний момент не відповів, незважаючи на те, що час, відведений на таке реагування, минув.

Водночас, згідно з постановою Кабінету міністрів від 16 квітня 2022 року (№ 457), "для осіб, які проживають у населених пунктах, які перебувають в тимчасовій окупації..., нарахування і виплата всіх належних соціальних виплат (пенсій, соціальних допомог, пільг та субсидій тощо) продовжуються в повному обсязі". Наскільки відомо, дія цієї постанови на сьогоднішній день не скасована, а отже, пенсії для цієї категорії громадян як і раніше виплачуються (виплати підтверджують і пенсіонери, які проживають на ТОТ).

Однак, як було зазначено вище, скільки пенсіонерів зараз перебуває на окупованих територіях, невідомо. Так само, як і те, скільки держава Україна виплачує пенсіонерам на ТОТ, багато з яких на сьогодні, ймовірно, вже стали громадянами РФ.

Не маючи офіційної інформації, "Апостроф", тим не менш, вирішив оцінити відповідні витрати української держави. Очевидно, що такі оцінки є лише приблизними, хоча вони, безумовно, дають уявлення про порядок цифр.

Припустимо, що на окупованих РФ територіях України залишається приблизно мільйон пенсіонерів. За даними статистики, 2024 року середня українська пенсія становить 5385 гривень на місяць. Однак більше половини всіх пенсіонерів отримують пенсію 4000 гривень і менше, тому саме цей розмір ми використовуватимемо для наших розрахунків. Шляхом нескладних арифметичних дій отримуємо, що у 2024 році на виплату пенсій тих, хто мешкає на СОТ, має бути виділено 48 мільярдів гривень (для зручності округлим до 50 мільярдів).

Якщо рахувати з початку великої війни і до сьогодні, то на виплату пенсій пенсіонерам, які проживають на окупованих територіях, мало бути виділено понад 120 мільярдів гривень.

Зарплати під питанням

З тими, хто залишається на тимчасово окупованій території та продовжує там працювати, складніше. По-перше, багато хто з цих людей або самозайняті, або працюють на приватних підприємствах, і цілком імовірно, що вони були змушені перереєструватися за російськими законами.

Крім того, є держструктури, працівники яких отримують зарплату вже від російської влади (і щодо яких після деокупації напевно відкриватимуться кримінальні провадження про колабораціонізм). Проте, очевидно, є й такі наші громадяни, які досі отримують зарплату від української держави. Саме тому "Апостроф" звернувся із запитом до Міністерства соціальної політики, поцікавившись, скільки людей, які проживають на ТОТ, отримують від України зарплату, і скільки на це витрачається щомісяця.

Мінсоцполітики переадресувало це питання Міністерству економіки (про що проінформувало видання). У свою чергу Мінекономіки не змогло дати на нього конкретної відповіді.

"Мінекономіки в межах повноважень повідомляє, що не веде статистичних спостережень та реєстрів щодо виплат заробітних плат працівникам на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях", - йдеться в офіційній відповіді відомства на наш запит.

При цьому в Мінекономіки послалися на закон від 15 березня 2022 року "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", яким, зокрема, передбачається можливість призупинення дії трудового договору під час воєнного стану у разі, якщо сторони трудових відносин не можуть виконувати умови відповідного договору.

Крім того, у Мінекономіки зазначили, що згідно із законодавством, "підставою для припинення трудового договору є відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль".

Ще однією підставою для звільнення для роботодавця є "неможливість забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв'язку зі знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій".

Все це опосередковано вказує на те, що держава має всі підстави розірвати або, принаймні, призупинити трудові відносини з багатьма працівниками, які залишилися на тимчасово окупованих територіях, і, відповідно, не виплачувати їм зарплату.

Запорізька дилема

Проте є принаймні одна компанія в Україні, яка продовжує платити заробітну плату своїм працівникам, які перебувають на ТОТ. Йдеться про держкомпанію НАЕК "Енергоатом" та працівників Запорізької атомної електростанції.

До окупації на Запорізькій АЕС працювало близько 11 тисяч осіб, але після її початку їх кількість скоротилася майже вдвічі – до 6 тисяч. Рік тому глава "Енергоатому" Петро Котін розповідав, що приблизно половина, тобто близько 3000 працівників станції, підписали контракти з "Росатомом", у зв'язку із чим Україна перестала виплачувати їм зарплату.

Ті ж працівники ЗАЕС, які не зрадили країну, за даними "Енергоатому", продовжують отримувати від неї гроші – на рівні двох третин від зарплати чи одного посадового окладу (нагадаємо, станція на сьогодні перебуває у простої).

"Апостроф" направив запити до Міністерства енергетики та "Енергоатому", в яких попросив повідомити, скільки співробітників ЗАЕС продовжують отримувати зарплату, і на яку суму.

У відповідь на наш запит Міненерго повідомило, що НАЕК "Енергоатом" "не надає міністерству фінансової звітності та інформації щодо трудових показників у розрізі атомних електростанцій" , а тому "в Міненерго відсутня інформація про виплати заробітної плати співробітникам Запорізької атомної станції".

Що стосується "Енергоатому", то відповідь від нього так і не надійшла до редакції.

Таким чином, скільки сьогодні співробітників ЗАЕС отримують українську зарплату, невідомо.

Втім, наприкінці травня "Енергоатом" повідомив, що має намір припинити виплачувати зарплати тим працівникам станції, які не погодяться на працевлаштування в інших структурних підрозділах компанії. Це пов'язано з тим, що надто довге перебування ЗАЕС у простої негативно позначається на кваліфікації персоналу.

"У разі відмови зайняти вакантні посади в компанії, НАЕК буде вимушений переглядати умови зайнятості працівників Запорізької атомної електростанції, які перебувають у вимушеному простої, та розглядати питання про тимчасове призупинення трудових договорів" , - йдеться у повідомленні "Енергоатому".

Поки що складно сказати, коли саме співробітники Запорізької АЕС перестануть отримувати зарплату від України. Проте за найскромнішими розрахунками, з початку окупації станції і до сьогодні загальна сума виплат для її персоналу могла становити 2-3 мільярди гривень.

Таким чином Україна, яка, перебуваючи у вкрай складному фінансовому стані, спрямовує половину свого бюджету на оборону від агресора, продовжує при цьому щорічно витрачати десятки мільярдів гривень на виплати громадянам, які з тих чи інших причин залишаються на окупованих Росією територіях.

Новини партнерів

Читайте також

Україна отримає заморожені російські мільярди: на що підуть гроші

На доходи від заморожених активів Росії в ЄС можна купити мільйон снарядів або три системи Patriot

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги